Besök från Chongqing 

Besök från Chongqing 


Visst kan saker och ting börja bättre än dagens start. Delegationen från Kina var drygt en halvtimme försenad. Hade det inte varit för att jag sedan skulle kasta mig i en taxi till flyget till Almedalen så hade det varit lite mindre stressat. 

Chongqing är en stad i centrala delarna av Kina med en befolkning på drygt 29 miljoner invånare. Delegationen som besökte Trelleborh hade sitt huvudsakliga fokus på lagar, regler och styrning av den kommunala verksamheten. 

Delegationen bestod av Yu Jie, Director, Chongqing Municipal People’s Congress Standing Committee and Municipal People’s Congress Law Committee, Liu Xiaoqiu, Director, Dadukou District of Chongqing Municipal People’s Congress, Gu Fuxiang, Deputy Director, Chongqing Municipal People’s Congress Standing Committee, Wang Yan, Judicial Tribunal, Chongqing Municipal Higher People’s Court of Administrative, professor Tan Zongze vid Southwest University of Political Science and Law samt Huang Gu, Deputy director, Chongqing Municipal People’s Congress Law Committee Office. 

Inledningsvis presenterade jag Trelleborgs kommun, vår organisation och framtidsutmaningar. I det efterföljande samtalet fick jag beskriva lagstiftningsprocessen i Sverige. Det blev också diskussioner kring kommunallagen, medborgarinflytande och medborgarförslag. Kommunernas självstyre och finansieringsprincipen vid statliga reformer på det kommunala området pratade vi om. Offentlighetsprincipen och vårt arbete med öppenhet diskuterades. Dessutom blev det en längre diskussion kring vem som kontrollerar att kommunerna följer lagen och vem som har rätt att stämma en kommun som gjort fel. De verkade förvånade över att staten inte kunde göra det, däremot att medborgarna kan göra det. 

Jag tror att vi kunde pratat en hel del, men resan till Almedalen var svår att skjuta upp. Diskussionerna var i alla fall väldigt intressanta. Land ska ju med lag byggas. Kanske gav besöket i Trelleborg lite inspiration till klok lagstiftning i Chongqing.

  

2 reaktioner på ”Besök från Chongqing 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s