Glad Grease roar

Glad Grease roar

Den välkända ungdomsfilmen Grease som musikal är trevlig upplevelse. På Nöjesteatern den 3 oktober hade musikalen premiär. En moderniserad dialog och alla de stora kända sångerna på svenska.

Musikal

Redo att gå in för att se premiären av musikalen Grease

Detta är berättelsen om ungdomars både stora och små problem. Förvisso utspelar sig musikalen på 1950-talet och Elvis är den store musikguden, men ungdomarnas problem är lika aktuella då som idag. Det handlar om kärlek, osäkerhet, ta plats i en grupp, känna sig utanför, göra sig populär, tonårsgraviditet, mobbning och förmågan att uttrycka känslor.

Pappas flicka, Sandy, kommer ny till skolan efter sommarlovet. Ett sommarlov där hon träffat en trevlig och charmerande kille och de hade en sommarromans. När de möts igen, på första skoldagen, så är inte Danny längre den trevlige killen. Han tillhör det tuffa coola gänget i skolan och kan då inte vara samma känslige kille som han var under sommaren.

Vi får följa Danny och Sandys kärleksberättelse. En berättelse som går ut på att de egentligen vill vara tillsammans, men lyckas ändå ställa till det för sig själva hela tiden. Det är inte alltid det lättaste att visa känslor och agera rätt.

Musikal

Programbladet för Grease

 

Det sceniska

Snyggt men tråkigt. Jag har svårt för att älska scener som i princip ser lika dan ut genom hela föreställningne. Även om det var en snygg lösning med orkestern på scen, en trappa upp, i denna 50-tals byggnad. Det görs enskilda rum på scen men för min del är det för avskalat. Jag vill att det ska vara tydligare scener.

Stor eloge åt drömscenen. Den bästa scenen, totalt sett, när sången ”Glöm dina drömmar” levereras.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Sång och framträdande

Givetvis är det en stor utmaning att sätta upp Grease på svenska. Denna musikal och film har så många ikoniska sånger så det är svårt att inte för sitt inre höra sången på engelska. Vissa i publiken verkar tro att de snarare är på konsert än musikal, så det nästan på sjungs och klappas med. Tack och lov är det ingen som får för sig att ställa sig upp och dansa med.

Kvällens absolut bästa sång levereras av Sandy. När hon sjunger ”Hjälplöst är jag bunden vid dig” går det rysningar genom kroppen. En klockren leverans.

Ett bra ensemblenummer är så klart ”Greased Lightning”.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Musikal

I slutet rockar ensemblen loss och sjunger igenom alla sånger

Avslutande omdömen

Den moderna, smått ungdomliga 1950-tals dialogen, är rapp och nästan naturlig. Rolig och underhållande på sina ställen. Det gör att det är roligt att se hela musikalen. Man sitter inte bara och väntar på låtarna som man känner till och vill höra, utan även dialogen ger mening.

Lite mysigt är det också att skådespelarna har kvar sina dialekter. Det är inte en musikal som spelas på teater-stockholmska, utan det är en blandning från norr till söder.

Sandy är helt klart den bästa  på scen. Danny tänder inte riktigt till. Det är snarare Sandy som är den tuffa tjejen, i alla fall i jämförelse med Danny. Lite för snäll och osäker för att vara coola killen på skolan. Full förståelse för att musikalscendebuten  kan spöka, men en tuffare kille hade jag väntat mig.

En musikal som sätts upp på Nöjesteatern ska vara full av glädje och nöje. Det har man lyckats med. Man går hem gladare och road. En del i att detta sker är avslutningsmedleyt där det blir naturligt att publiken står upp, klappar och sjunger med. Nästan i alla fall.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Musikal

Stående ovationer efter premiären på Grease

 

 

2 reaktioner på ”Glad Grease roar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s