Världen utanför

 

Den som vill göra det lätt för sig låter en gräns vara begränsande. Den som vill mer, ser att det finns en helt fantastisk värld just runt hörnet. Så har det varit i evigheters evighet. Vi människor är nyfikna av oss. Utan den nyfikenheten hade till exempel inte vikingarna begett sig ut i det okända. För vem visste egentligen att det fanns något, där bortom horisonten?

Jag vågar sticka ut hakan. Jag vågar säga det. DU behöver referensramar. Förvisso är din navel den vackraste i hela världen. I alla fall så länge som du bara jämför den med dig egen. Jag vet att jag är världens snabbaste man. Dessutom hoppar jag längst och kan lyfta alla vikter. I alla fall så länge jag inte jämför mig med någon annan. Har du läst så här långt, kommer du säkerligen tycka att detta var lite löjliga jämförelser. Så kan man väl ändå inte resonera. Nej, man borde inte resonera så, fast det är oroväckande ofta jag möts av just den typen av inställning.

Den som påstår att jag är slösaktig är otroligt farligt ute. Så långt ut på hal is att den knappt lär bära kroppen. Jag är uppväxt i ett hem där vi lärde oss pengars betydelse och värde. Den som inga pengar har, kan inget göra. Innan man lägger ut pengar på något, får man fundera om det verkligen är värt det. Rätt enkel logik, fast den verkar inte finnas alla gånger i politiken. Dumsnål är nog det sämsta man kan vara. I tron att man spara en slant, så tackar man nej till något. Eller så väljer man att inte göra något som kan vara berikande.

Jag anser att det är viktigt att vi som företräder Trelleborgs kommun på olika sätt tar inspiration från andra. På samma sätt som jag tycker det är viktigt att vi är öppna och välkomnande när andra vill besöka oss.

Trelleborgs kommun har en värdegrund som bygger på Öppenhet, Respekt och Ansvar. Dessa är tre viktiga ord, som givetvis ska fyllas med innebörd. Jag dristar mig till att tycka att Öppenhet är mer övergripande. Lite av ett tak i templet där Respekt och Ansvar är pelarna.

Jag inser det inte riktigt själv, men får höra av andra att jag nog är en av de mest öppna politiker i Sverige. Genom att vara tillgänglig på Pubkväll med kommunalrådet, finnas på olika sociala medier och erbjuda samt tillåta debatter så är det en sällan skådad öppenhet. Även om det kan blir rätt hårt och tufft ibland, så gillar jag det ändå. Det är viktigt att man får lov att ställa sina frågor, ventilera sina åsikter samtidigt som det kräver att man visar respekt för de som inte delar ens åsikt. Detta är däremot något som jag blir orolig för. När jag ser att personer inte delar varandras åsikter, så slutar man snabbt att respektera varandra och blir grova, otrevliga och tämligen osakliga.

En viktig del i vår öppenhet är att söka och få inspiration från andra. Det kan handla om allt från att delta och närvara under Almedalsveckan på Gotland till att våga resa över vatten till Dublin. Jag är övertygad om, att om vi vågar visa oss i världen utanför så börjar världen utanför visa intresse för Trelleborg. Även om vi tycker att vi är bäst i världen, så är det inte förrän vi omfamnar världen som vi kan se om det verkligen är sant. Inom vissa frågor och områden så ser Sverige och världen på Trelleborg med nyfikna ögon. Man vill lära sig av oss. I vissa andra frågor så måste Trelleborg våga se nyfiket på världen utanför, för att lära sig och bli bättre.

Den som bara sitter hemma och tror sig veta allt, lär sig inget. Trelleborg är en stad och kommun som har allt att vinna på att vara nyfiken på vad som händer i världen utanför. Ibland kommer vi att inse att vi ligger långt fram. Kanske till och med inser vi att vi är bäst i klassen. Ibland kommer vi inse att vi har en hel del kvar att göra. SÅ BRA! Då har vi skaffat oss ett mål, som gör att vi kan bli en ännu bättre kommun. Någon som alla våra invånare kommer att tjäna på. Däremot kommer de inte tjäna på att vi fortsätter att studera vår egen navel.

Denna text publicerades som ledare i Blå Trelleborg, medlemstidning för Moderaterna i Trelleborg den 31 mars 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s