Goda grannar och bra vänskapsband

Sverige har 290 kommuner. Alla har vi samma uppdrag, utifrån bland annat lagstiftning och regler. En kommun kan ha nästan en miljon invånare. En annan kommun har knappt 3000 invånare. Geografiskt skiljer kommunerna sig åt. En enskild kommun i norra Sverige kan i princip ha samma geografiska yta som alla skånska kommuner har gemensamt. Olika, så olika, men ändå så mycket gemensamt.

Samarbete mellan kommuner blir allt viktigare. Det handlar om att lära sig och inspirera varandra. Det kan också handla om att gemensamt lösa de utmaningar vi står inför. Vår finansiering är densamma, oavsett kommunens storlek. Det är varje person som betalar kommunalskatt som är med och finansierar vår gemensamma välfärd. Det är viktigt att ta ansvar och förvalta våra gemensamma tillgångar. Ett sätt att ta ansvar är att våga tänka nytt och gränsöverskridande.

Det är väldigt vanligt att samarbete sker med grannkommunen eller grannkommuner. Ibland är det både klokt och naturligt. Vissa frågor är naturliga att den geografiska närheten är avgörande. Det handlar om att skaffa sig goda relationer med grannarna. Lite som att ha bra relationer med sina grannar i hyreshuset eller bostadsområdet. Om man behöver låna en kopp socker är rätt enkelt att knacka på och fråga grannen.

Det jag vill slå ett slag för är att vi även ska utveckla än mer samarbeten med kommuner som är snarlika. För det är inte alltid man har så mycket gemensamt med sina närmsta grannar. Våra förutsättningar är olika. Inom visa områden blir inte samarbete lika gynnsamt eftersom olikheterna är större än likheterna.

Jag tror att vi måste bli bättre att se utanför de traditonella samarbetsformerna. Våga titta på vilka kommuner som är snarlika. Kommuner som har gemensam historia och bakgrund. Sociala bakgrundsfaktorer som ger gemensamma utmaningar. Dessa samarbeten tror jag kommer ge mycket mer.

Det handlar om att ha bra vänskapsband med snarlika kommuner samtidigt som vi ska ha goda relationer med våra grannar. Samarbeten som är givande ger oss alla mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s