Visionerna är på plats – nu börjar verkligheten

Visionerna är på plats – nu börjar verkligheten

 

Vid kommunfullmäktigemötet i april antogs den varumärkesplatsform som ska vara en del i formulerandet av det nya Trelleborg. I maj togs den fördjupade översiktsplanen för Trelleborgs stad, med fokus på hur staden ska utvecklas fram till år 2025. Bit för bit läggs pusslet för hur framtiden ska kunna bli för Trelleborgs kommun. Vi lyfter blicken och spanar mot horisonten. Vi vågar tänka längre än bara leva för stunden. Aldrig tidigare har det funnits så många planer och tankar för framtidens på plats som nu. Aldrig tidigare har Trelleborgs kommun varit så redo för att möta morgondagens utmaningar. Vi har nu skaffat oss möjligheterna att inte bara reagera när något händer. Vi har nu förutsättningarna för att själva staka ut utvecklingen. Vi har satt oss i förarsätet, kursen är utlagd och händerna är på ratten. Vi är redan i rullning, redo att trycka på gaspedalen.

Trelleborgs kommun är kanske i den mest kritiska fasen av sitt utvecklings- och förändringsarbete nu. Tydliga mål och uthållighet är viktiga delar i ett förändringsarbete. Det är nu det är viktigare än någonsin att hålla fast vid målen och fortsätta resan framåt. Givetvis handlar det inte om att utan reflektion fortsätta färden framåt, men drastiska målförändringar vore olyckligt. Kanske till och med katastrofala.

Ingen är oersättlig, men det finns tider när förarbyten är mer eller mindre lämpliga. Jag vill inte låta som en domedagsprofet. För den sakens skulle vill jag inte uppfattas som någon som desperat håller sig fast heller. Däremot vill jag ändå sticka ut hakan. Det Trelleborgs kommun behöver är fyra år till med oss i spetsen. Det bästa vore så klart om det blir ett tydligt majoritetsstyre, under moderat ledning de kommande fyra åren.

Mycket har vi gjort. Mycket vill vi göra. Mycket är på gång, men risken är stor att utvecklingen stannar upp. Detta säger jag baserat på de snart åtta år som vi haft möjlighet att utveckla Trelleborgs kommun. Det är knappast från oppositionen som de stora visionerna kommer. Vi tar vårt ansvar och formar en politik för framtidens Trelleborg. De kommer med smärre textjusteringar eller deltar inte i besluten. Vill man utveckla en kommun så går det inte att göra genom att se i backspegeln eller ha backen inlagd. Det gäller att ha fullt fokus framåt, men ändå slänga ett öga lite då och då i backspegel.

 

Vi är på gång. Vi är laddade. Vi är tända. Vi är redo att möta framtidens utmaningar. Alla behövs för att skapa förutsättningarna i höstens val. Vi kan inte missa en chans att påvisa allt som hänt under våra år vid makten. Köer till äldreboende och LSS-boenden som byggts bort. Nysatsningar på skolorna runt om i kommunen. Vägar som byggts, allt från motorvägar till cykelvägar. Företag och andra arbetsplatser som etablerats sig här och en ständig befolkningsökning.

Visionerna för framtidens Trelleborg har vi skapat. Nu är det vi som ska se till att göra visionerna till verklighet. Vi har förmåga att göra det. Nu ska vi gå ut och se till att få förtroendet för att göra det!

 

Detta är min ledartext i medlemstidningen Blå Trelleborg, publicerad den 1 juni 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s