I Trelleborg är Nationaldagen en folkfest

I Trelleborg är Nationaldagen en folkfest

Jag vill påstå att Nationaldagsfirandet i Trelleborg är en folkfest. En bra dag, i solens sken, där vi får tillfälle att fira vårt land men också njuta av en spännande blandning av händelser. Det är inte för att skryta jag säger detta. Ibland är det helt enkelt så att det som är sanning ska sägas.

Sanningen är att jag anser att firandet av Nationaldagen var tämligen torftigt innan jag trädde till posten som kommunstyrelsens ordförande. Jag ville skapa en fest som lockade många och som gjorde att det skulle kännas naturligt att fira Nationaldagen i Trelleborg. I och för sig var 2007 ett speciellt år, eftersom Trelleborg firande 750 år, så det blev först 2008 som den verkliga utmaningen kom. Går det att skapa en riktig folkfest med ”allt” som kan tänka sig behövas?

Ja, det går. Det går om man vill och har bra samarbetspartners. Utan engagemanget från Trelleborgs Motorklubb och Citysamverkan, Valengallerian och handlarna i Trelleborgs centrum hade det inte gått. Givetvis också tack vare ett gott gäng av våra egna medarbetares engagemang. Alla vill vara med och skapa en bra dag för trelleborgarna och tillresta. Alla vill vara delaktiga i ett bra firande av Nationaldagen. Jag skulle vilja påstå att vårt firande håller hög klass med något för alla.

Vi har en fantastiskt spännande motorshow eller kanske snarare uppvisningar av många vackra bilar. De står uppställda på Algatan. Mopeder, motorcyklar och moderna bilar är också välkomna. Alla som vill visa upp sitt fordon är välkomna. Även ett Piff-och-Puff-tåg från Gärdslöv är med och förgyller festen. I år hade även vikingarna från Trelleborgen valt att slå läger mitt emot Rådhustorget. Ett spännande sätt att synliggöra vår historia mitt i dagens Trelleborg.

Det traditionella firandet med marscher, flaggutdelning, Nationaldagstal och Nationalsången finns så klart med.

Lite av mycket. Alltid något för någon. Alla ska ha en möjlighet att fira Nationaldagen i Trelleborg.  I år passade vi på att starta paraden från Stadsparken. Broarna över dammarna i Stadsparken har varit i behov av renovering. Nu är det nya och fina. Det var värt en återinvigningsceremoni. En anledning att samlas för att i parad från Stadsparken till Rådhustorget för att där låta det officiella programmet och firandet ta vid.

Vi ser till att en erkänd artist kommer och underhåller. Förra året spelade Nisse Landgren för publiken. I år var det Dan Hylander som såg till att Rådhustorget rockade.

Minst lika viktigt är det att barnen också får något att njuta av. Det bjuds på ballongdjur och barnunderhållning. Allt för att öka känslan av en fest för alla. En fest för alla åldrar och smakriktningar.

Förra året började Trelleborg Triathlon. Jag har den stora äran att få starta tävlingen ute på Dalabadet och sen avsluta det hela med att dela ut pris till vinnarna. Det är fantastiskt roligt att se hur denna tävling, på två år, har blivit etablerad och det var inga problem att få de 250 platserna i tävlingen fyllda.

Jag är glad över firandet av Nationaldagen i Trelleborg. Många som är delaktiga i att skapa ett bra firandet. Vi är många som ser till att det blir en folkfest i solens sken denna dag. Jag är glad och stolt över att så många är med och bidrar. Många som är med och bidrar till skapandet av en folkfest där alla bör och ska känna sig välkomna. Trelleborg ska vara en stad och kommun dit alla ska känna sig välkomna. Vårt firande av Nationaldagen är ett sätt att öppna armen och välkomna alla som vill till oss. Festen på Nationaldagen blir bara bra om alla är med och ser till att den blir festlig. Så här långt, så har alla bara bjudit till. Så här långt har varje år bara blivit bättre och bättre. Längtar redan, med viss spänning och nyfikenhet, på nästa års Nationaldagsfirandet och vad vi kan hitta på då.

Heja Sverige!

Heja Trelleborg!

Det är här i Trelleborg som vi skapar folkfest av Nationaldagen!

Klart man är glad när det är Nationaldagen!

Klart man är glad när det är Nationaldagen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s