Värdera Varannan vatten

Värdera Varannan vatten

För ett antal år sedan började anslöt sig Trelleborgs kommun till konceptet Varannan vatten. Det vill säga att man ska dricka ett glas vatten mellan varje gång man tar ett glas öl, vin eller en drink. Så klart handlar detta om att signalera det kloka i att man inte ska dricka sig otörstig på alkohol, utan att ta en slurk vatten lite då och då istället.

Men, det handlar inte bara om att dricka vatten istället för alkohol. Det handlar också om att bara dricka vatten, för att behålla vätskebalasen. Lätt att säga, men kanske svårare att göra. Det är därför som vi försöker vara närvarande och kampanja med Varannan vatten varje gång det är en större festlighet.

Vi är faktiskt många som värderar vattnet i Trelleborg högt. Ett gott vatten att dricka, som svalkar den törstande strupen vid behov.

Ett hav av fyllda vattenflaskor, redo för studenterna på Söderslättsgymnasiet

Ett hav av fyllda vattenflaskor till studenterna på Söderslättsgymnasiet

För mig så handlar kampanjen om Varannan vatten om att prata med vuxna på ett vuxet sätt. Det är inte en fördömande kampanj, som skuldbelägger folk för att i festliga sammanhang dricka något starkare en vatten. Det är ett kärleksfullt sätt att visa på att man kan dricka mer än bara vin eller sprit när man är törstig på en fest. Vi visar på alternativen. Vi bjuder på dem. Sen mår man så mycket bättre dagen efter om man druckit vatten också.

Konceptet gällande Varannan vatten har vi kört ett antal år under Palmfestivalen. Jag ska i ärligheten namn säga att jag inte minns hur många år, men jag har varit med varje år. Et gott gäng, fantastiska medarbetare i Trelleborgs kommun, som utan ersättning ställer upp för sina medmänniskor och bjuder på vatten. Jag tycker det är otroligt roligt. Det blir att slänga lite käft, ha glimten i ögat och truga folk att ta ett glas vatten när de är i festartagen. Så klart finns det de som tycker vi borde bjuda på sprit istället, men det hör till spelet. I slutändan är de glada för att de får ett glas vatten att svalka sin strupe med.

I år, i samband med utsläppet på Söderslättsgymnasiet, kom årets nyhet. Vågar nästan drista mig till att påstå att det var min idé från början.

Under förra året delades det ut en typ av vattenflaskor/vattenpåsar att ta med sig hem från Trelleborgsgalan. Har sedan tidigare funderat på om det skulle finnas en möjlighet att se till att våra studenter får ett ännu bättre firande, genom att dela ut Varannan vatten till dem under den stora dagen. Helt plötsligt kunde två flugor slås i samma smäll. Dessa flaskor passade väl till att delas ut till våra studenter. Till och med gick de att hänga runt halsen, tillsammans med allt annat som ska hängas på en nybakad student.

Sagt och gjort. Vi fick OK från Söderslättsgymnasiets ledning och ett tappert gäng av kommunens anställda, jag och Lars Mikkelä (som förtroendevalda) ägnade några timmar under fredagen åt Varannan vatten. Vi fyllde vatten i flaskorna. Vi stod och delade ut dem och såg till att rätt många av studenterna fick sig en slurk vatten innan det var dags att bege sig ut på trappan.

En underbar stämning var det. Glada festliga kul goa ungdomar som sjöng och skrålade i väntan på att en sista gång få komma in i gymnasiebyggnaden. Tre år av studier på Söderslättsgymnasiet skulle ta slut. Sista dagen med gänget. Sen börjar allvaret.

Blev lite extra speciellet för egen del. Det är i år 20 år sedan jag tog studenten. Att få stå där och se alla de förväntansfulla och glada studenterna, fick det att kännas som att jag själv tog studenten igår.

 

Önskar er alla ett varmt LYCKA TILL med en liten förhoppning om att Varannan vatten gjorde studentfesten till en lite bättre fest. Ett första steg in i vuxenvärlden. Ett första steg till att festa lite mer ansvarsfullt, lite mer vuxet. Livet är en fest och det är helt OK att dricka Varannan vatten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s