En resa genom händelsernas Trelleborg

En resa genom händelsernas Trelleborg

Efter att ha läst K. Nilssons insändare  i Trelleborgs Allehanda den 10 juni skulle jag vilja bjuda med K. Nilsson på en resa genom kommunen. Mycket har hänt sedan jag tillträdde 1 januari 2007 och tog ansvar för utvecklingen i kommunen. Allt kommer jag inte kunna visa dig som har hänt under mina första åtta år. Det blir ett litet axplock av positiva nyheter som hänt i Trelleborg under tiden Femklövern tagit ansvar för kommunens utveckling.

 

Vår resa börjat i Skegrie, vid den fortfarande relativt nybyggda förskolan. Invigd för några år sedan och är av typen passivhus. Ligger idag lie ensamt men planeringsarbete pågår för full för fler bostäder däromkring.Vi kör ut, i min miljöbil, på motorvägen till Trelleborg. En motorväg som jag var med och förhandlade om och vi i Femklövern fick den på plats. Idag minns väl knappt den dåliga väg som fanns där tidigare. När väl vi kommer fram till Maglarpsrondellen, som även Femklövern fixade, kan du se Stavstensudde på höger sida där en förskola också byggts under vår tid. Sväng vänster i rondellen, in på Hedvägen. En väg som vi byggt för att öka tillgängligheten och attraktiviteten på västra industriområdet. Väl framme kan vi blicka ut över ett område där det byggs. Vi har skapat förutsättningar för befintliga företag att växa. Vi har skapat förutsättningar för nya företag att etablera sig. Området sjuder av liv och entreprenörsskap. Det skapar förutsättningar för fler arbetstillfällen i Trelleborg. Fler företag som växer och kan anställa fler. Många gör det tack vara god dialog mellan kommunen och respektive företagare. Happy Homes Ask färg, Ahlsells, Larssons begravningsbyrå, Bergkvarna buss, Grusterminalen och Nordic Plastics Group är bara några av företagen som växer här.

 

 

Vi fortsätter förbi McDonalds och det område av blivande arbetsplatser som växer fram. En vänstersväng i rondellen och färden fortsätter på ännu en nybyggd väg. I rondellen på 108:an svänger vi in mot staden och passerar bland annat Högalids äldreboende, byggt under vår tid vid makten. Söderslättshallen är förvisso en gammal byggnad men den har genomgripande renoverats och mer ska ske där, bland annat nya omklädningsrum i ishallen. Snabbt tar vi oss genom rondellen, byggd under Femklöverns tid, på Hedvägen där nu trafiken flyter på.

 

När vi kör på Bryggaregatan passeras Söderslättsgymnasiets ena enhet. Här finns sedan några år tillbaka Teknikcollege. På gymnasiets andra enhet finns bland annat ett Vård- och omsorgscollege, förutom alla de andra utbildningar som vi har. En del relativt nyetablerade. Intill gymnasiet har vi också etablerat Trelleborg Green Room, en inkubatorverksamhet för att få fler att starta företag. Knappt ett år har gått, men redan är det en succé.

 

Nåväl, vidare på färden nedför Bryggaregatan där snart första spadtaget tas för bebyggelsen på Sockerbrukstomten. Däremot är det snart inflyttning på Sjöjungfrun som vi passerar. På vägen har vi också passerat Trelleborgen, som vi också satsat på, och Borgvallens äldreboende.

 

En hamnstad ska bli en kuststad samtidigt som Sveriges andra största hamn utvecklas

En hamnstad ska bli en kuststad samtidigt som Sveriges andra största hamn utvecklas

Väl nere på Strandgatan svänger vi österut. Passerar Sveriges näst största hamn. En viktig hamn för Sverige och för handeln inom EU. En hamn som bygger ut och flyttas ut från stadens centrum. Diskussioner pågick om detta före min tid, fast besluten tog vi.

 

Oturligt nog kör jag och K. Nilsson denna tur på eftermiddagen, när man knappast kan påstå att trafiken flyter på. Mycket genomfartstrafik. På vår färd passerar vi nu Centralstationen som åter ska bli station, Skånes modernaste Pågatågsstation. Ett resecentrum i Trelleborg, tillkommit tack vare att Femklövern styr Trelleborg.

 

Idag parkeringsplatser. Nästa år Skånes mest moderna resecentrum. Tåget kommer!

Idag parkeringsplatser. Nästa år Skånes mest moderna resecentrum. Tåget kommer!

Vår resa slutar på östra industriområdet. Vi parkerar intill Alfred Pedersens tomatodling. En odling som går från att vara Sveriges största till Nordens största odling. Även om vi ett stenkast härifrån vet att Region Skåne etablerar den Rättspsykiatriska kliniken, så är det inte samma fart på etableringarna här. Bristen på bra infrastruktur lyfts oftast fram. En av anledningarna till att vi behöver en ringväg är för att kunna få fart på etableringarna av växande och nya företag i Trelleborg. De vill inte köra genom staden, utan ta sig runt den. Ringvägen är mer än en hamnled. Det är en väg som leder bort genomfartstrafiken och skapar möjligheter för fler företag till Trelleborg.

 

Man måste se till helheten när man tar ansvar för en stad och kommuns utveckling. Vi inom Femklövern har gjort det tillsammans och jag ser gärna att vi får fortsätta utveckla vår kommun. Arbetstillfällen skapas i många olika branscher och företag. Den korta resa jag tagit dig på nu har visat på en hel del av alla de olika arbetstillfällen som skapats och haft möjlighet att växa under mina första åtta år. Jag är beredd att, att tillsammans med mina kollegor, ta fortsatt ansvar för att göra Trelleborgs kommun till en ännu bättre kommun för alla att verka, leva och bo i.

 

Denna text var inför i Trelleborgs Allehanda den 18 juni 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s