Inga nyheter är goda nyheter – eller?

Inga nyheter är goda nyheter – eller?

 

Söndagen den 14 september gick svenska folket till vallokalerna. Vi fick ett resultat. För Trelleborgs kommuns räkning vet vi att från den 15 oktober kommer kommunfullmäktige bestå av 18 socialdemokrater, 11 moderater, 11 sverigedemokrater, 5 söderslättspartister, 2 centerpartister, 2 folkpartister och 2 miljöpartister. Vi vet också att fram till nyårsafton kommer vi i Femklövern ta ansvaret för Trelleborgs kommun. Vem som kommer styra Trelleborgs kommun efter den 1 januari 2015 är fullkomligt okänt i dagsläget.

Jag har suttit och gått genom tidningsartiklarna från veckan före och efter valdagen. Så klart är det väldigt olika tonlägen och självklarheter före och efter. En sak som är klart, är att efter vi fått valresultatet så inser en del svårigheterna att få ihop ett hållbart styre i Trelleborg för fyra år. Det är enkelt att räkna ihop majoriteter, men de ska hålla i mer än en omröstning i kommunfullmäktige. Det ska vara ett styre som bygger på en gemensam vision och agenda för kommunen och det tror jag är svårt att finna hur som helst.

Vem vill inte sitta i majoritet och styra? Från torde vara tämligen retorisk. Självklart är det vad som är bäst för en kommun, region och ett land. Dock är det inte så enkelt i verkligheten. Ibland så måste en minoritet ta ansvaret för att styra. Man kanske måste se sig om efter olika möjliga lösningar och inte alltid satsa på den mest naturliga.

När det gäller samarbeten på lokal nivå, så skulle jag vilja säga att rätt mycket handlar om personer och kanske inte fullt lika mycket, lika ofta om ideologier. För att samarbeten ska fungera krävs det mycket av alla parter som ingår i ett samarbete. Alla måste vara lika engagerade och beredda att offra och bjuda till som den andre. Det går inte att sitta och vänta på att någon annan ska göra jobbet, utan vi kan bara göra jobbet om vi gör det tillsammans.

Trelleborgs kommun antog för flera år sedan värdegrunden Öppenhet, Respekt, Ansvar – ÖRA! Ännu ett, av många, beslut som tagits i full politisk enighet i kommunfullmäktige. Dock har beslutet om denna värdegrund inte bara tagits en gång, utan två gånger, i två olika fullmäktigeförsamlingar, i full politisk enighet. Vid alla besök som Trelleborgs kommun får från olika kommuner och regioner i Kina lyfter jag fram vår värdegrund. Lite lustigt och kanske märkligt så är det oftast just vår värdegrund som de flesta delegationer reflekterar över. Jag pratar om den som något våra anställda ska förhålla sig till, både de ”på golvet” och våra chefer men minst lika viktigt även för oss politiker. Vi har ju faktiskt ställt oss bakom dessa ord vid två separata tillfällen, två separata fullmäktigeförsamlingar med val mellan.

Vad sägs? Ska vi satsa på att få lite mer ÖRA i vår vardag? Se till att vi får ett fortsatt styre i Trelleborgs kommun som bygger på de tre honnörsorden – Öppenhet, Respekt, Ansvar? Jag vill påstå att vi inom Moderaterna i Trelleborg är beredda att göra det.

 

Denna text publicerades som ledartext i Blå Trelleborg för oktober 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s