Vi ska vara en rak tydlig kreativ opposition

Vi ska vara en rak tydlig kreativ opposition

SUCK! Så trist det var att skriva denna rubrik. Vi – Moderaterna i Trelleborg – förbereder oss för en tid i opposition. Efter att ha varit mer och förändrat, förbättrat och fått ordning på Trelleborgs kommun ska vi nu gå i opposition. Egentligen hade det nog inte varit så svårt att hantera om det byggt på att de som tar över har gemensamma visioner, en gemensam vilja, ett tydligt ledarskap och drivkrafter för framtiden. Tyvärr saknas allt detta. Dessutom så kan man undra hur mycket valvinnare vi har i den nybildade koalitionen RöGrö? Söderslättspartiet går från 3 till 5 mandat. Socialdemokraterna går från 17 till 18 mandat, Centerpartiet går från 2 till 2 mandat, Miljöpartiet går från 2 till 2 mandat. Valseger?

Men, vi kan inte hänga upp oss på detta. De fyra partierna har valt varandra och därmed bland annat valt bort oss. Nu är det upp till oss att formera oss och se till att de får en schysst bra match i fyra år, eller hur länge de nu kan hålla hop. Jag hoppas att vi kommer bilda ”Borgerlig opposition” tillsammans med Folkpartiet, så vi kan på ett tydligt sätt visa på ett alternativ till RöGrö-röran.

Tyvärr visar den nya majoriteten hemska tendenser på hur man tänker agera mot oppositionen. Kraftiga begräsningar för oppositionen och drastiska nerskärningar på revisioner. Allt, så klart i syfte att minska möjligheten för en levande demokrati och vettiga samtal i vardagen. Den nya majoriteten visar klart och tydligt på ett hemskt maktspråk som knappast kan anses vara värdigt en kommun i en demokrati. Det är knappast ett agerande som bygger på kommunens värdegrund om Öppenhet, Respekt och Ansvar. Ett förslag på politisk organisation som bygger mer på hat- och hämndbegär än tankar om en vettig demokratisk grund.

Tydligt är att oppositionen ska krossas och ges ytterst begränsade möjligheter till inflytande. Falskflaggat styr de in i Rådhuset och hävdar att de värnar om demokratin, när det enda de gör är säkerställer fåtalets plånböcker och begränsar insyn och inflytande. Trelleborgs kommun går en kall tid till mötes.

När jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande var en av mina viktigaste uppdrag att se till att vi fick en demokratisk organisation. En organisation som gav förutsättningar för politiska samtal och debatt. Vi har de senaste fyra åren haft arbetsutskott som bereder ärendena inför nämnder och kommunstyrelsen. Mot tidigare presidier, där ordförande och vice ordföranden suttit, har nu tre ledamöter från Femklövern, två socialdemokrater och en sverigedemokrat suttit. Alla har haft möjlighet att vara med och forma politiken för Trelleborgs kommun. Nu går vi tillbaka i tiden, till en tid då få bestämde över flertalet.

Uppförsbacken må vara lång och till synes oöverstiglig, men vi kommer kämpa. Vi vet att vi kommer ha motvind och motarbetas i varje stund. RöGrö-röran gör sitt yttersta för att motarbeta oss. Hade de haft ett klokt ledarskap så kunde förutsättningar för vettiga samtal för alla trelleborgares bästa. Nu skapar de en organisation byggd på hat- och hämndbegär. Dörrar stängs och kalla vindar sveper genom Trelleborg. Vi kommer göra vårt bästa för att ständigt sätta det bästa för kommunens invånare. Vi kommer vara en rak tydlig stark opposition mot denna maktfullkomliga dåliga ledning, som inget kan, vill eller förstår. Vi kommer visa på ett bättre Trelleborg, för vår kärlek till Trelleborg och Söderslätt har inte försvunnit trots valdagens resultat. Vi kommer kämpa på för Trelleborgs kommuns bästa, även när RöGrö-röran bekämpar oss med alla sina maktmedel.

Kampen för Trelleborgs kommuns invånares bästa har bara börjat! Vi satsar på valseger 2018 för trelleborgarnas bästa. Det är vår plikt och vårt ansvar att rädda Trelleborg från detta elände!


Denna text publicerades som min ledare i medlemstidningen Blå Trelleborg den 30 oktober 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s