Tänk nytt gällande arbetet i kommunfullmäktige

Tänk nytt gällande arbetet i kommunfullmäktige

Följande har gått ut som pressinformation idag med anledning av den motion som Moderaterna i Trelleborg lämnat in.

 

Moderaterna i Trelleborg lämnar idag, via Ulf Bingsgård, in en motion om att arbetsformerna i kommunfullmäktige ska ses över och förnyas.

” – Vi har ett fullmäktige med relativt många nya och oerfarna ledamöter. Det är ett gyllene tillfälle att diskutera förnyelse och utveckling av fullmäktiges arbetsformer.” säger motionären Ulf Bingsgård i en kommentar.

Vad kan göras för att fullmäktigedebatterna ska bli mer spännande? Hur kan vi få  Kan mötena göras mer lättillgängliga? Kan talartiden begränsas? Vill vi ha allmänpolitiska debatter? Vill vi interagera med medborgarna på något sätt? Frågorna är många och i en levande demokrati sker ständigt en utveckling.

” – Fullmäktige är demokratins skyltfönster mot medborgarna. Det är hög tid att tänka nytt kring hur vi vill att den lokala demokratin och debatten ska föras och uppfattas.” avslutar Ulf Bingsgård.

 

Motionen i sin helhet:

 

Förnya arbetsformerna i kommunfullmäktige 

Ett kommunfullmäktige är knappast det andra likt. Det finns 290 olika kommunfullmäktige och ett antal landstings- och regionfullmäktige. Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i Trelleborgs kommun. Det är inte bara det högsta beslutande organet utan också medborgarnas demokratiska fönster in i det politiska livet. Genom att kunna vara på plats eller lyssna på kommunfullmäktigemötet via radio kan medborgarna ta del av vad som händer och sker. På olika sätt skapas bra förutsättningar för politiska debatter.

Form och formalia finns givetvis för hur ett möte ska genomföras, men det finns också möjligheter att utveckla sammanträdet och arbetsformerna. Minst en gång per mandatperiod bör man se över sina arbetsformer och fundera vad som kan göras bättre.

Kan mötena göras mer lättillgängliga? Ska de sändas i TV? Kan talartiden begränsas? Vilka principer vill vi ha när det gäller frågor och interpellationsdebatter? Vill vi ha allmänpolitiska debatter? Vill vi interagera med medborgarna på något sätt? Frågorna är många och i en levande demokrati sker ständigt en utveckling.

Med anledning av detta yrkar jag:

– Att kommunfullmäktiges presidium får i uppdrag att sammankalla en grupp bestående av partiernas gruppledare och råden för att föra diskussioner och lägga fram förslag på förnyade arbetsformer i kommunfullmäktige.

En reaktion på ”Tänk nytt gällande arbetet i kommunfullmäktige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s