Still, det står still och ingen vet vad Kvartetten vill

Still, det står still och ingen vet vad Kvartetten vill 

De senaste veckorna har minst sagt varit händelserika i Trelleborgs kommun. Allt fokus har hamnat på flyktingsituationen i Europa som minst sagt påverkar Trelleborg. Trelleborg görs till ankomstkommun och boenden öppnar på löpande band. Kommunen nyanställer och avtal sluts med kommuner som är beredda att ställa upp i denna svåra situation. I mer än en månad har detta pågått och det finns egentligen inga som helst signaler på avmattning. Mottagandet får höga betyg av alla som ser och upplever det. Dock är det ingen som riktigt vågar garantera att kommunen får täckning för alla de kostnader som detta medför. Det är givetvis problematiskt, men minst lika problematiskt är att politiken står helt handfallen inför detta.

Kommunstyrelsens arbetsutskott kan i extraordinära situationer kallas in som krisledningsnämnd och då ta över delar eller hela ansvaret för verksamheten. Än har inte något möte med krisledningsnämnden genomförts. Det betyder att allt som hänt i Trelleborg sedan slutet av september är att räkna som ordinarie verksamhet i Trelleborg. Senast vi egentligen fick någon information om läget var i samband med ett informationsmöte den 28 september. När mötet avslutades enades vi om att om det händer något mer allvarligt så ska vi få ny information. Samma information lämnades senare samma dag på kommunfullmäktiges sammanträde.

Det är väldigt lätt att skylla ”allt” på den rådande flyktingsituationen. Vi ska komma ihåg att det finns en ordinarie verksamhet som pågår för fullt i Trelleborgs samtidigt. Eleverna fortsätter att gå i skolan. Våra äldre får fortfarande hemtjänst. Träd beskärs och sopor ska hämtas. Just nu pågår för fullt ombyggnationen av Trelleborgs Centralstation så att invigningen kan ske den 12/12. Tågen till Trelleborg börjar rulla den 13 december men är Trelleborg redo för att möta den framtid som står och väntar om hörnet?

Det har snart gått ett helt år av Kvartettens första år tillsammans. Om jag, utan att vara stygg, skulle sätta mig ner och skriva en lista om vad de tagit tag i blir den en liten lista. Allt som händer eller har hänt är ju kopplat till beslut vi fattat, projekt vi drog igång medan vi styrde Trelleborg. Kan någon nämna något projekt som Kvartetten startat? Nu räknar jag inte nedskärningarna i välfärden som ett påbörjat projekt, även om det är någon som de initierat. Trots att Trelleborgs kommun är på väg mot ett rekordunderskott, så tar man inte ens den frågan på allvar. De sitter handfallna och bokstavligen ser hur pengarna rinner mellan händerna.

Det är så klart inte konstigt att en ny majoritet vill sätta en ny agenda för den kommun som man ska styra. Min fråga är – var finns den agendan? Vad vill egentligen Kvartetten med Trelleborg? Den som står still rör sig bakåt, eftersom alla andra rör sig framåt. Trelleborgs kommun hade alla förutsättningar för att ta ett rejält skutt framåt och lyfta sig. Manegen var krattad. Allt fanns på plats, men sen tog det bara stopp.

Jag är orolig för Trelleborgs skull. Jag är orolig för att de chanser och möjligheter som vi hade går oss om intet. Trelleborg är värda bättre styre än detta.

Denna text publicerades i Blå Trelleborg som ledartext i november månads nummer.  Blå Trelleborg är medlemstidning för Moderaterna i Trelleborg. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s