Från bidragstagare till bidragare

En av våra stora utmaningar i Trelleborgs kommun är, likt alla andra svenska kommuner, är att skapa vägar bort från arbetslöshet in i arbetslivet. Den triste paragrafryttaren kommer hävda att arbetsmarknadsfrågor är en statlig angelägenhet, vilket gör att alla svenska kommuner egentligen kan blunda för frågorna. Tack och lov är det få som gör det. Den absoluta merparten av Sveriges alla kommuner arbetar mer eller mindre aktivt med arbetsmarknadsfrågor, även om det inte är ett kommunalt uppdrag. Indirekt blir det våra frågor, eftersom de som inte är i arbete kan behöva försörjningsstöd – socialbidrag – vilket blir en kommunal utmaning.

Trelleborgs kommun har bestämt sig för att inte vara en passiv part i arbetsmarknadsfrågor. Vi väljer att sticka ut och utmana systemet. Vilken kommun vill vara bra på att administrera arbetslösa och försörjningslösa medborgare? Inte Trelleborgs kommun i alla fall! Vi vill att alla våra medborgare ska få de bästa förutsättningarna för att komma in i arbete. För att nå dit krävs det modiga politiker och kreativa tjänstemän i organisationen. Tack och lov – i Trelleborgs kommun finns båda delarna.

Än i denna dag kan jag minnas ett av mina många företagsbesök, även om det är ett par år sedan jag gjorde det. KLS Ugglarps, en relativt stor men anonym arbetsgivare och arbetsplats i kommunen, fick besök. Då presenterades jag för det problem som jag hävdar är den stora paradoxen på svensk arbetsmarknad. Jag möter en arbetsgivare som har ett rekryteringsbehov samtidigt som det finns många arbetslösa ungdomar i kommunen. MEN, istället för att bara sitta och konstatera att vi har ett problem så började vi samtala om lösningen. Jag tog med mig problematiken hem till Rådhuset och började det interna samtalet. Trots ett massivt stort enormt motstånd internt, så fann jag och kreativa tjänstemän en lösning på problematiken. Det som idag är Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun, under ledning av förvaltningschef Cecilia Lejon, har varit en bidragande anledning till nytänkande i vår kommun. Jag levererade problemet och frågeställningarna till dem och det kom en lösning. En lösning som jag helst vill kalla ”lärlingsutbildning”, fast för att inte hamna i slagsmål med herr Björklund och hela skolSverige får kallas rekryteringsutbildning.

Konceptet är enkelt. Fullt fokus på vad arbetsgivarna behöver och vill ha. Skräddarsytt upplägg som leder till arbete efter en lärlingsperiod. Fokus för arbetet är företagens behov av arbetskraft och deras vilja att anställa. Inte bara en vilja, utan ett behov av att anställa kompetent arbetskraft.

Hade det inte varit för det stora engagemang och hjärta som fanns hos Anders med medarbetare på KLS Ugglarps hade detta inte varit möjligt. Ett företag som inte bara ser till siffrorna i resultaträkningen, utan inser att med kloka investeringar i det humana kapitalet så ger det effekter flera gånger om. Ett tecken i tiden, ett koncept som fungerar för att säkerställa en bra men minst sagt annorlunda personalrekrytering.

Idag fick jag uppleva något helt underbart. IGEN!
För NIONDE (9) gången hade KLS Ugglarps examination på lärlingsutbildningen. På tjugo veckor har de lyckats förändra ett par personer från att vara bidragstagare i Trelleborgs kommun till anställningsbara personer. Inte en dans på rosor. Det handlar inte om pysselsättning och gulligullande. Det handlar om att på tjugo veckor ta personer som anses vara ”hopplösa fall” och göra dem redo för arbetsmarknaden. Varje enskild person är en framgångssaga i sig. Varje gång jag är på plats och får se hur de arbetar under examinationspasset klappar mitt hjärta lite extra. Tårarna är inte långt ifrån. Det är helt otroligt att få se hur många har lyft sig själv. Tagit sig själv i kragen och sett till att de är duktiga intresserade bra personer.

Jag får höra om verkligen struliga personer som får chansen. De tar sig i kragen och blir ordentliga skattebetalare. Detta för att vi, Trelleborgs kommun, OCH KLS Ugglarps visar att vi tror på dem. De får en chans och de inser vikten av att ta denna chans. De får en chans att gå från att vara bidragstagare till att börja bidra till samhället. Tack vare ett företag som visar på ett stort social ansvarstagande så kan vi börja resan.

Tjänar företaget på det? Självklart. Behovet av att anlita inhyrd personal har halverats.

Tjänar kommunen på det? Givetvis. För varje person som går från att vara beroende av försörjningsstöd till att kunna försörja sig själv är en vinst i sig.

Tjänar den enskilde på det? JA, det är den störste vinnaren. Den enskilde går från att vara i behov av försörjning från det offentliga till att klara av att tjäna sina egna pengar. Denna vinst är den största av dem alla. Självkänsla och möjlighet till självförverkligande är den största vinsten av vem alla. Ett tydligt tecken på att alla behövs i byggandet av vår gemensamma välfärd och möjligheter till ett ännu bättre samhälle. Något som gynnar både Trelleborg, Skåne och Sverige. Det är så vi tillsammans bygger vårt gemensamma samhälle, för alla behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s