Politik och sociala medier

Jag har nog fått börja inse att jag är rätt så aktiv visa vissa sociala medier. Inget som jag direkt går och tänker på, men märker det att andra kommenterar gärna min aktivitet. Tror mycket av det handlar om att jag sakta men säkert byggt upp min närvaro via olika sociala medier samt att det jag gör är inte en belastning för mig.

Facebook var det första för mig. Det var 2007 som jag skaffade mitt konto. Minns det som igår, hur jag hade pratat kring vikten av att vi som politiker är närvarande där ungdomar är och för samhällssamtalen. Då, en gång i tiden, var det mest för unga på Facebook. Varken deras föräldrar eller mor- och farföräldrar fanns där. Insåg att det lät väldigt ihåligt att jag pratar om vikten att finnas där de unga finns, utan att själv vara där. Därför skaffade jag mig ett konto och har som princip att acceptera alla vänförfrågningar.

Jag har inget att dölja eller anledning att neka vänförfrågan. Däremot, om man uppför sig väldigt olämpligt då åker man bort från vänlistan. Jag bjuder på stor öppenhet, men vill också se att man ger respekt åt varandra. Inte bara mot mig, utan främst mot andra som väljer att skriva till mig via mediet.

För mig har Facebook inneburit ett forum för samtal kring aktuella frågor i Trelleborgs kommun. Det är så mycket enklare, upplever jag, att det skrivs frågor till mig via Facebook än att man skulle få för sig att skriva brev eller e-post till de officiella adresserna på Rådhuset. Det skapar en grund för dialog och ett bra sätt att utbyta information och föra samtal. Ett avslappnat men bra medel för kontakt. Trots allt ett bra forum för dialog.

Jag gillar utmaningen med Twitter. Utmaningen att skapa ett budskap på 140 tecken. Det gäller att vara kort och kärnfull. Slagkraftig och intressant. Förutom att vara kort och kärnfull gäller det att vara snabb. Det går inte att vänta i dagar med att skriva ett svar på Twitter. Det gäller att följa flödet och ”hugga” direkt. Eller i alla fall inom rimlig tid. Twitter är inte bara ett dialogverktyg, utan mer nyhets- och informationsverktyg. Bra att få koll på vad som händer runt om i världen. Bra överblick om vad som händer och sker i världen. Information, dialog, lite kul och en hel del nyheter går att ta del av.

Den absoluta merparten av mina inlägg via sociala medier sker via Twitter. Började 2011 och var rätt skeptisk i början. Det handlade väl till viss del om att just tvingas vara så kortfattad. Förstod inte riktigt mediet, men tycker idag att det är väldigt bra. Kan påstå att det är min huvudsakliga kanal när det gäller att förmedla saker och ting.

När jag höll på att twittra hände det att jag tog en eller annan bild. Efter ett tag så insåg jag att det nog var bättre att göra det lite mer ”på riktigt” och skaffade Instagram. I december förra året började jag på allvar använda mig av Instagram. Det ligger nog något i att en bild säger mer än tusen ord, även om det bra att man kan skriva någon liten kommentar till bilden.

Det jag tycker är bra är att de olika sociala medierna kan kopplas till varandra. Så en bild jag tar via Instagram, går via Twitter och hamnar slutligen på Facebook. I alla fall i den bästa av världar är det så, för det är så inställningarna är satta. Tyvärr så går inte allt in eller upp via Facebook, men Twitter är verkligen driftsäkert.

För varje nytt social medium gäller det så klart att lära sig hur man kommunicerar via det. Hashtaggar och länkar. Bilder och smileys.

Jag förstår att många tror att jag lägger ner mycket tid på sociala medier om dagarna. Lätt att tro att det är något som tar tid från annat. Eftersom jag valde att bygga upp och lära mig mitt eget användarmönster så är det inget som direkt stjäl tid från annat.

Blogga tar däremot tid. Gillar egentligen inte riktigt detta, men håller på att lära mig. Just att skriva inlägg i min blogg kräver att jag sitter ner vid min dator, helt hemma. Lugn och ro runt omkring och fokus på vad som ska skrivas. Så är det inte med de andra sociala medierna. Där håller jag på hela tiden. Någon form av simultankapacitet, men ändå med ständig närvaro där det händer.

Nåväl. Kommer sociala medier avgöra valen i år? Nja, blir mitt försiktiga svar. Jag tror att de kommer vara viktiga och spela roll. Avgöra? Låter väldigt dramatiskt, men viss roll kommer de att ha. Jag tror att den som är aktiv via sociala medier kommer ha fördelar jämfört mot de som inte är det. Närvaro via sociala medier är lika viktig, eller kanske till och med viktigare, än torgmöten och flygbladsutdelningar.

Allt hyllning till tekniken kan dock sättas vid sidan av de personliga mötena. Jag tror inte att vi kommer kunna digitalisera valrörelser helt och hållet. Det är viktigt att vi som politiker finns tillgängliga på olika ställen och på olika sätt i vardagen. Via de sociala medierna underlättar det för många att ta kontakt. Via pubkvällar, närvaro vid årsmöten och andra medlemsmöten är minst lika viktiga för samtalen och utvecklingen.

Undrar bara vilket som blir mitt nästa steg i min utveckling kring sociala medier. Trodde aldrig jag skulle blogga till exempel, men nu gör jag det…

See ya in cyber space!

 

Reportage om politiker och sociala medier i Sydnytt. Sändes fredagen den 14 mars där bland annat jag intervjuas och figurerar. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/politikerna-allt-fler-i-sociala-medier

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s