Din röst är viktig för Europa

Jag ska vara ärlig. En gång i tiden tillhörde jag de som struntade i valet till EU-parlamentet. Tyckte inte att min röst spelade någon roll. Tyckte att allt som de höll på med nere i Bryssel, var för långt från min vardag och därför brydde jag mig inte. Jag tyckte väl så många andra att EU bara handlade om hur krökta gurkor fick, eller inte fick vara. Det var snusdebatter och frågan om den danska äppelsorten Ingrid Marie var tillräckligt stora för att räknas som äpple. Byråkrati och regler var också ord som gärna förknippas med EU.

Europa har genomgått sin värsta ekonomiska kris sedan 1930-talet. I och för sig är vi inte fullt ut genom krisen, utan den är till stora delar fortfarande pågående. Då löste sig kriserna genom krig, nu löser Europas politiska ledare krisen genom förhandlingar under EU-flaggan. Vi har kommit så pass långt att vi inse att det är genom förhandlingar och gränsöverskridande samarbeten som vi klarar utmaningarna så mycket bättre.

Tänk – idag kan jag sätta mig på färjan till både Tyskland och Polen utan att behöva fundera kring om jag behöver visum. Jag tar med mig passet, mest för att det är bra att ha med, när jag är ute och reser i Europa. Bit för bit underlättas det med gemensamma taxor för mobiltelefoni inom EU. Studenter kan välja att studera fritt runt om i Europa. Den, trots allt, lilla marknaden som finns i Sverige har blivit så mycket större tack vara det svenska medlemskapet i Europeiska Unionen. Varor, tjänster, kapital och personer kan fritt röra sig över Europas gränser. Det är viktigt att hålla kvar dessa friheter för det leder till utveckling och framtidens lösningar på dagens problem.

Undersökningar har gjorts som visar på att 70-80 % av ärendena på ett vanligt möte i ett kommunfullmäktige har en eller annan koppling till EU. Alla de beslut som fattas i en kommun påverkar medborgarna direkt, på olika sätt.

Det är klart att det då är viktigt att gå och rösta i Europaparlamentsvalet i maj. För det berör oss alla – dig och mig – vem som har majoriteten i Europaparlamentet. Jag känner mig betydligt mer trygg om vännerna som ingår i EPP (European People’s Party), den partigrupp som Moderaterna tillhör i parlamentet håller i taktpinnen. Det blir mer frihet över gränserna och mindre regleringar. Det blir ett Europa som ges möjligheter att växa, ett Europa där fokus är på tillväxt. Jag lovar er – i detta val kommer jag inte röstskolka. Jag vet att varje röst räknas i valet till EU-parlamentet. Ta tillfället i akt och påverka Europas framtid. Gå till vallokalerna och lägg din röst för ett ännu bättre Europa. Det är ett Europa där Moderaterna är med och styr ett tag till.

 

Denna text publicerades som min ledare i Blå Trelleborg, nummer 4. Detta nummer av Blå Trelleborg skickades ut till medlemmarna 2014-04-23.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s