Aten fick besök av #reseUlf

Det blev en helg i slutet av mars som jag tog mig till Greklands huvudstad, Aten. Besöket där gjorde att jag kunde lägga ännu en huvudstad till samlingen, nämligen nummer 28. En stad med drygt fyra miljoner invånare.

Tämligen odramatisk ankomst till flygplatsen. Lite mer komplicerat blir det när jag ska försöka gissa mig till vart jag ska. Biljett till Metron löses och uppstår detektivarbetet. Jag hade så klart inte skrivit ut någon karta över var hotellet ligger. Lyckades i alla fall med kombinationen av vad jag kunde hitta via mobilen och kartan över Metrosystemet bestämma mig för vilken station jag skulle satsa på. Fråga någon är ju mesigt 😉 Det löste sig perfekt. Kom till hyfsat rätt station, tog taxi sista biten till hotellet. Ett bra trevligt hotell, med ett bra rum till mig inklusive terrass, förvisso i norrläge, men ändå trevlig att sitta på.

 

Nu gäller det att få kläm på var jag är någonstans. Beger mig ut för att få lite koll på omgivningarna. Få en känsla för staden. Få koll på vad jag ska orientera mig efter. Se om det är något som överhuvudtaget känns igen från bilder och annat. Lite rörig stad för min smak. Dessutom nästan genomgående klottrat på alla husväggar ungefär upp till två meter. Något oregelbundna gatstenar, så ett öga fick jag hålla vart jag satte foten.

Efter eftermiddagens inledande orienteringstur vad det tid att finna Akropolis. Så svårt var det inte eftersom hotellet låg vid en av gatorna som i princip leder rakt mot centrum, där också klippan fanns.

Väl framme vid Monastiraki-torget blev det genast mycket lätt att orientera sig. Akropolisklippan var synlig och upplyst. Mycket folk i rörelse. Det närmade sig tid för middag, så det var bara att välja mellan alla de restauranger som fanns däromkring.

Första kvällen blev mycket att bara att ”känna in” staden. Få en känsla av var saker och ting fanns. Få känslan av stadens puls. Dessutom var jag lite seg i kroppen eftersom jag nästan bara vänt i dörren hemma efter en resa till Dubai. Det kändes helt OK att gå tillbaka till hotellet tämligen tidigt på kvällen för att få krafter att vandra runt under resten av resan.

Sevärdheter

Det är väl nästan en självklarhet att om man åker till Aten att det är Akropolisklippan som ska bestigas? Känns nästan otänkbart att missa detta. Det finns en del sevärdheter i Aten som bara finns på ”måste-besöka”-listan. En tur förbi parlamentet och i bästa fall få se ett vaktbyte är på denna lista. Lika så är det, anser jag, att beträda de antika områdena kring Zeus tempel och Olympiska stadium, Panathinaiko. De blev på något sätt utposter i min resa till Aten. De kändes viktiga att besöka och ramade på något sätt in min bild av vad Aten står för.

 

Besök på Akropolis

Maten

En del i upplevelsen i Aten var så klart att få äta grekiska rätter gjorda i Grekland på grekiskt vis. Frågan är ju om det går att göra på annat sätt i Grekland än just på grekiskt sätt? Tog till exempel grekisk sallad som förrätt och ställde mig just den frågan. Salladen var ju gjord i Grekland, så den borde per definition vara grekisk. Men visst, jag inser att det handlar om ingredienser och sätt att tillaga.

Maten var generellt sett god och väl tillagad. Vill påstå att serveringspersonalen var också uppmärksam och trevlig. De gjorde besöket till en liten upplevelse genom att vara närvarande men inte påträngande.

Grekiska frestelser

Grekiska frestelser

Gästvänligheten

Min upplevelse av Aten är att det är en stad som besöks av många turister årligen. Det gör nog att de som är i besöksnäringen är rätt vana att ta väl hand om sina besökare. Uteserveringar fanns det gott om. Restauranger generellt ingen bristvara, så det gällde så klart att vara lockande och trevlig, men inte påträngande.

I slutet av mars är det knappast någon stor rusning av turister, vilket gör att tempot är något mer avslappnat. Temperaturen höll sig dagtid kring 15-18 och behagligt solsken. Inbjudande och lockande till sina serveringar och det var helt OK att sitta ute.

Inte bara på restaurangerna var man duktig på att locka kunder. Jag råkade titta lite för länge i skyltfönstren hos några herrklädesbutiker. Snabbt fångades mitt intresse och samtal inleddes. Tror dessutom att i den första butiken var den officiella stängningstiden passerad, men vad gör man inte för en kund? Det hela slutade med att jag i den butiken köpte några klädesplagg med bra kvalitet till mycket bra pris får tilläggas. I andra butiken jag besökte blev det något mindre shopping, men ett bra säljande bemötande fixade merförsäljning, även detta till bra pris.

 

Avslutande reflektioner

Jag vill påstå att Aten är en trevlig stad att besöka. Kanske skulle jag åkt en månad senare, så de kyliga vindarna om kvällarna hade varit lite varmare. Anledningen till att jag troligen inte kommer åka tillbaka, har mest med att det nu känns färdigbesökt för min del. Jag har sett attraktionerna. Upplevt det som jag förväntades uppleva där. Absolut en stad värd att besöka, men för mig räckte det att göra detta besök.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s