Mitt paradis på jorden – #Trelleborg

 

Jag blev tillfrågad, i rollen som kommunstyrelsens ordförande, om jag kunde beskriva min stad och kommun med bara 2 200 tecken. Temat jag skulle förhålla mig till var Trelleborg – mitt paradis på jorden. Som vem som helst förstår, var det en i princip omöjlig uppgift att begränsa sig. Jag tog hjälp av vår nyligen antagna varumärkesplattform för Trelleborg och klädde den, på sina ställen, med mina ord. Resultatet blev:

 

Trelleborg – så mycket på så nära håll

Det är en väl bevarad hemlighet. Ungefär som ett svampställe. Men det finns en plats där allting möts. En plats där de oändliga slätterna av norra Europas bästa åkermark möter 32 kilometer sandstrand. Och därefter: Havet och horisonten. En plats där 42 små byar och 32 kyrkor möter ett myllrande stadsliv, näthandelsföretag och Sveriges näst största hamn. En plats där människor möts. På riktigt. Ansikte mot ansikte. Över generationer. Över gränser. Det är en väl bevarad hemlighet. Men det finns en plats där havet möter slätten, och där det är nära till allt.

Det är så berättelsen om Trelleborg, Sveriges sydligaste kommun, börjar. En fantastisk stad mitt i Europa, min barndomsstad. Redan de gamla vikingarna gillade denna plats, bosatte sig här och byggde Trelleborgen. Trelleborgs kommun välkomnar ständigt nya invånare. Idag med drygt 43 000 invånare med ambitionen att växa till 50 000 glada trelleborgare år 2025.

Trelleborgarna själva beskriver sin stad och kommun som lugn och trygg. Den personliga tryggheten, men även trygghet i att allt fungerar som det ska. Allt som vardagslivet kräver. Smygehuk, den sydligaste punkten i Sverige finns i Trelleborgs kommun. Kan man vara annat än nyfiken när man är på den plats där Sverige börjar? Trelleborg är och har alltid varit en nyfiken plats. Nyfiken på nya kulturer, nya trender, nya människor, nya företag, nya lösningar, nya möjligheter. För att både känna trygghet och våga vara nyfiken krävs en grund att stå på. En grund av kärlek. Med kärlek följer värme, närhet, välkomnande, uppmuntran och empati. Kärlek finner du här: den mindre stadens välkomnande, byarnas gemenskap, föreningslivets glädje och uppmuntran. Allt det är Trelleborg för mig.

Mycket är på gång i Trelleborg. För bara några år sedan kunde vi inviga den efterlängtade motorvägen, E6/E22, till Trelleborg. Vägarna till Trelleborg ska så klart vara trygga och säkra. Inte bara för att vi har många som pendlar till och från Trelleborg för att arbeta, utan också för att Trelleborgs hamn är största hamnen för Sveriges export till Europa. För att ytterligare skapa tillgänglighet till Trelleborg kommer regiontågen – pågatågen – börja rulla, en gång i halvtimmen, från och med december nästa år.

Trelleborgs hamn, Östersjöns klimatsmartaste hamn, byggs ut och görs än mer miljöanpassad. Det är en utmaning i sig att vara en av de största hamnarna i Sverige och vara ledande i sitt klimat- och miljöarbete. Vi gör även andra hållbara satsningar för framtiden. I Trelleborgs kommun finns Sveriges största biogasanläggning. Sveriges största passivhus byggs här av Region Skåne, som är en vård-, utbildnings- och forskningsanläggning. Dessutom arbetar vi sedan många år tillbaka framgångsrik med näringslivet för att minska utanförskapet för våra unga. Vägarna till arbete görs kortare i Trelleborg.

Alla kan vara med och bidra till sin och vår gemensamma framtid. Det är så vi bygger en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt. Här finns alla förutsättningar. Här finns så mycket, på så nära håll. Det är det som är Trelleborg – mitt paradis på jorden.

 

Denna text publicerades på http://www.nyhetsartikeln.se den 2 maj 2014.

http://nyhetsartikeln.se/nyheter/trelleborg-sa-mycket-pa-sa-nara-hall

 

Samtliga bilder går att finna på Trelleborgs kommuns hemsida, http://www.trelleborg.se  och är tagna av antingen Ingrid Wall eller Susanne Nilsson.
Undantag bilden med titeln ”Palmernas stad” som är tagen av mig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s