Tradition och förnyelse för Valborg

När jag väl blev involverad i studentlivet i Lund, får väl räkna det som officiellt 1996, innebar Valborgsmässoafton ett helt annat firande än jag var van vid. Tidigare hade de handlat om att jag och mina föräldrar vandrat längs med stranden österut och sett alla eldar som tänts på vägen. En väldigt vacker syn att se alla dessa eldar hela vägen längs med Östersjöns kust. Det var så jag firade Valborgsmässoafton. Stillsamt vandrande på stranden, för att se mer eller mindre berusade personer fira in våren.

Siste April i Lund var något helt annat. Allt det som händer i Stadsparken har jag bara följt på avstånd och via andrahandsinformation. För mig handlade det om en champagnefrukost och sen spex på kvällen. När jag sen tillträdde som Övermarskalk för Lunds studenters fanborg tillkom ytterligare ansvarsområden. För på Första maj skulle rektorn vid Lunds universitet uppvaktas och då skulle fanborgen vara på plats. Både Siste April och Första maj var helt annorlunda och fantastiskt roliga traditioner, som jag var glad att vara en del av. Som Akademiska Föreningens Överstyrelses talman har jag haft förmånen att kunna fira Siste April på ett ytterst lundensiskt traditionellt sätt.

Dock, år 2007, när Trelleborg firar 750 år och det är mitt första år som kommunalråd får jag en fråga som förändrade mitt traditionella Siste April-firande. Jag fick fråga om jag ville tuta in våren på Trelleborgen som ansvarig för jubileumsåret, kommunstyrelsens ordförande och kanske främst som borgförkämpe. Det var så klart en svår förfrågan att tacka nej till även om det samtidigt innebar att en mer än tioårig lundensisk tradition för min del gick i graven.

Jag är väldigt glad och stolt att varje år få lov att tuta in våren på Trelleborgen. Att vara den som håller samman programmet under det traditionella men spektakulära firandet av Valborgsmässoafton i Trelleborg. Skulle våga påstå att detta firande är unikt och minst sagt speciellt.

Vacker körsång till våren. Trevliga tal till våren. Alltid en spektakulär och spännande eldshow. Detta år gjorde Petter Gantelius en bra, spännande och fin show innan han tände bålet.

För mig har Valborgsmässoafton på Trelleborgen blivit en ny tradition att fira vårens ankomst. Det är helt underbart att se så många som kommer för att uppleva denna tillställning på Trelleborgen. Jag tror att i år var det 850 barn, vuxna och vikingar som kom och firade in våren tillsammans.

Jag tycker det är helt underbart att vi kan möta våren tillsammans på detta sätt. Ett välkomnande som blandar spänning, gemyt, tradition och nytänkande på en tusenårig plats – på Trelleborgen – Trelleborgs vagga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s