Vårtinget en plats för samtal om Trelleborgs gemensamma utmaningar

Vårtinget en plats för samtal om Trelleborgs gemensamma utmaningar

 

När vikingarna en gång i tiden kallade till ting var det för att gemensamt lösa problem i samhället. Olika släkter träffades och diskutera, gjorde upp om hur problemen skulle lösas för allas gemensamma bästa. Denna tradition har återuppväckts i Trelleborg.  Två gånger om året kallar vi till Ting i Trelleborg, en gång om våren och en gång om hösten. Föga överraskande dessa träffar omnämnda som Vårtinget och Hösttinget. Platsen är alltid Trelleborgen, där Trelleborgs stads vagga en gång stod.

Numera är det inte olika släkter som möts för att göra upp. Men man kan nog tycka det är rätt likt ändå. Det är utvalda och inbjudna företrädare från de olika sektorerna som vårt samhälle är uppdelat i – den offentliga, den privata och den ideella. Den offentliga sektorn företräds av gruppledarna från partierna i kommunfullmäktige och förvaltningschefer. Från den privata sektorn har ett antal företagare verksamma i Trelleborgs kommun bjudits in, då även de olika företagarorganisationerna som är verksamma här. Den ideella sektorn företräds av olika föreningar, stora som små från olika intresseområden, alla verksamma i kommunen. Totalt hade drygt 40 personer hörsammat inbjudan denna gång.

Nu är vi samlade till ting - Vårtinget 2014

Nu är vi samlade till ting – Vårtinget 2014

Vårtingets tema var hur vi ska kunna skapa en än mer attraktiv stadskärna i Trelleborg. Inbjuden inspirationstalare var Björn Bergman, VD för organisationen Svenska Stadskärnor.   Han inledde med att berätta kring vad som gör en stadskärna attraktiv. Att alla som finns i stadens kärna har ett ansvar att bidra i denna utvecklingen. Det är inte ens ansvar att det händer något, det är allas.

Kvällens moderator i full gång, prydligt klädd i en t-shirt som söker Stadsministerkandidater

Kvällens moderator i full gång, prydligt klädd i en t-shirt som söker Stadsministerkandidater

Svenska Stadskärnor pekar på att bland utmaningarna för att skapa en attraktiv stadskärna är att ha förmågan att se en plats unika förutsättningar och ta vara på dem. Det gäller att skapa långsiktiga visioner tillsammans med berörda parter och vara målfokuserad. Vi-anda, delaktighet och lojalitet och orken att hålla ut i förändringsprocesser pekas också ut som viktigt. Det gäller att ha ett prestigelöst ledarskap och fokusera på möjligheterna samt samverka, samverka och SAMVERKA.

Förutom utmaningar finns det också framgångsfaktorer att beakta. Det innefattar en bred politisk förankring. Engagemang, tänka och arbeta strategiskt, ha kunskap, ha en bra organisation och budget. Skapa mötesplatser för människor, tillgänglighet och förmågan till samarbete och samspel.

Ett kurs, för att fortsätta ösa ur kunskapens brunn gavs åt kvällens talare. Viktiga spelpjäser, alla är kungen i vårt gemensamma schackspel, för Trelleborgs utveckling.

Ett kurs, för att fortsätta ösa ur kunskapens brunn gavs åt kvällens talare.
Viktiga spelpjäser, alla är kungen i vårt gemensamma schackspel, för Trelleborgs utveckling.

Efter Björns intressanta och givande föredragning genomförde vi ett panelsamtal med mig som moderator. En panel bestående av fem olika företrädare från handeln i staden. Nya och gamla företagare, ensamföretagare och det något större företaget. Gamla trelleborgare och nyinflyttade som satsar på Trelleborg. Företag etablerade i östra delen, i västra delen och mitt i centrala delarna av centrum. En spännande blandning av tankar och erfarenheter samt en företrädare från kommunens samhällsplaning. Det blev ett bra samtal som landade i ett försiktigt gemensamt ställningstagande från panelen och publiken – Trelleborg ska satsa på att vinna utmärkelsen Årets stadskärna 2020.

Mat, mingel och samtal i en spännande kreativ miljö är också viktiga delar av Vårtinget

Mat, mingel och samtal i en spännande kreativ miljö är också viktiga delar av Vårtinget

Jag tror att vi har förutsättningarna för att nå detta mål. Målet att Trelleborg ska vinna utmärkelsen Årets stadskärna. Givetvis hoppas jag att det blir något tidigare än 2020, men målet är satt. Vi har förutsättningarna. Engagemanget för vår stad finns där. Nu gäller det att vi börjar agera som ett lag och börjar samverka, SAMVERKA, SAMVERKA för då kommer vi nå hela vägen fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s