Julmarknader i London värda ett besök

Julmarknader i London värda ett besök

 

Jag vill beskriva mitt förhållande till London som komplicerat. Komplicerat på så sätt att jag nog har någon form av gilla-ogilla-relation till staden. Det som blev den stora vändpunkten för mig i ”vårt” förhållande var när Olympiska Spelen hölls där 2012. Då tippade jag över till att gilla staden mer än jag ogillade den. Nästa stora sak som påverkat mitt förhållande till staden är det breda utbudet som finns där av teatrar och musikaler.

Lite på vinst och förlust satta jag mig på ett plan till London förra hösten, i slutet av november. Mitt huvudfokus för resan var att jag skulle dit och gå på musikaler. Inget var bokat, utan jag tänkte och hoppades att det skulle gå att få en plats någonstans. Visst blev det så också. Det första jag gjorde när jag kom fram var att gå till ett biljettkontor, men de musikaler jag tänkt gå på var slutsålda. Jag begav mig till mitt hotell och nästan granne med det spelades ”The Commitments”. Jag dök in och fick en bra plats till kvällens föreställning. Kvällen var räddad och första musikalen under denna weekend i London avklarad. Dag två begav jag mig genast ut på ny biljettjakt. Testade än en gång i biljettkontoren, men tyvärr hade dessa inga biljetter över. Gick direkt till teatern och köpte biljetten till ”The Lion King”.

 

 

Jahapp?!? Vad gör jag nu? Jag är nog den ende som kan stå mitt i centrala London, dag före förste advent, och känna en känsla av att inte ha något att göra.

Jag börjar att gå runt i stan på måfå. Inte så sugen på att gå i affärer och trängas med andra, så jag tänker att det kan vara kul att gå lite längs med Themsen. Tur att jag gjorde det. På sydsidan, vid London Eye, var det mer liv än vanligt. Förklaringen fanns i att där fanns flertalet bodar uppställda och juliga aktiviterer. Här är den tyska julmarknaden, med gott om mat och dryck samt en hel del saker att köpa. Tog ett litet tag för mig att mentalt ställa om från att bara vara ute och gå, med långa benet före, till att börja strosa för att se och uppleva marknaden.

Jag var rätt tidigt där på dagen, vilket gjorde att varken öl eller korv var så lockande. Faktiskt hade jag ätit en rätt rejäl frukost, så inget av godsakerna som fanns till försäljning kändes inbjudande. Trodde inledningsvis att det bara var en mindre tillställning, med tiotalet stånd, men det visade sig vara en stor fullskalig marknad med ett brett och spännande utbud. Min plan för dagen förblev att vara ute och gå, så jag handlade inget, men tittade på utbudet.

 

Mitt vandrande på måfå fortsatte. Helt plötsligt är jag i Hyde Park. Anledningen att jag drogs dit var för att jag var nyfiken på att se hur parken såg ut när det inte var det stora OS-området där. Döm av min förvåning när jag se karuseller och ett stort nöjesområde. Där det 2012 hade varit OS-festligheter var nu ett stort område med matstånd, karuseller och alla möjliga aktiviterer – Winter Wonderland. Till och med fanns det isbanor där folk åkte runt. Obeskrivligt stort område skulle jag kunna beskriva det som. Ett område stort som hela Trelleborgs centrum var en tillfällig vinter- och julmarknad med fullt av folk.

Någon form av engelsk glögg fanns att köpa och värma sig på. Eftersom detta var i utlandet, så var det inte barnglögg, utan varm och god glögg som man fick i pappmuggar med lock – Glögg-to-go – med andra ord. Gick runt i folkhavet och sörplade på min glögg och trivdes. Väldigt väl förberett var också markbeläggningen. För att inte slita på gräset i parken, slippa riskera att det fanns kablar att snubbla över och för att underlätta den allmänna framkomligheten var hela området belagt med en form av skyddande matta.

 


Är inte så stor fantast av köer och trängsel, men något med köandet i Hyde Park var spännande och lockande. Att faktiskt bara stå helt still för att det var så mycket folk som kom och skulle ”gå” på denna vintermarknad var tokigt på något sätt. Roligt var också att det fanns mjöd att köpa, för oss riktiga vikingar 😉 Bättre med varm vikingamjöd än mesig vanlig glögg. Det var mysigt i all dess komplexa verklighet. Jag tror nog att jag hade njutit lite mer av det om jag inte hade haft en tid att passa, eftersom jag skulle hinna tillbaka till hotellet före aftonens musikalbesök. Dessutom bodde jag lite för långt från Hyde Park för att kunna bege mig dit igen kvällstid. Men, jag gillade verkligen denna julmarknad.

 

Ja, jag gillade verkligen denna upplevelse i London. Två musikaler och två trevliga julmarknader. Gillade det så mycket att i år kör jag en repris. I slutet på november blir det en ny tur till London för att dels gå på musikaler, dels besöka julmarknader. Denna gång är jag mentalt förberedd och vill verkligen uppleva julen i London.

Rudolf lyser upp Covent Garden när julen kommer till London

Rudolf lyser upp Covent Garden när julen kommer till London

En reaktion på ”Julmarknader i London värda ett besök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s