Rätt ska vara rätt även i Trelleborg

Rätt ska vara rätt även i Trelleborg

 

Mitt svar på Lilla Mys undringar från den 16 december.

Fram till efter valet 2010 hade Trelleborgs kommun ett oppositionsråd. Det var en rest från ett gammalt synsätt om att det finns en majoritet och en opposition. Verkligheten var en annan, då det från 2006 funnits två oppositionspartier men bara ett hade ett oppositionsråd, nämligen Socialdemokraterna. Det hade under denna period gjorts tydligt att det socialdemokratiska oppositionsrådet endast företrädde den socialdemokratiska gruppen och inte den samlade oppositionen, vilket innebar att Sverigedemokraterna var oföreträdda.

Jag tror egentligen ingen varken tror eller förväntar sig att ett socialdemokratiskt oppositionsråd skulle företräda Sverigedemokraterna, lika lite som jag tror något sverigedemokratiskt oppositionsråd skulle anses företräda Socialdemokraterna. Med detta som bakgrund tog kommunfullmäktige beslut om en demokratisering av oppositionsrådsorganisationen och införde ett oppositionsråd per oppositionsparti. Dessa arvoderades efter det antal mandat som de ansågs representera i kommunfullmäktige. Detta innebar att S-oppositionsrådet fick avsevärt högre arvode än SD-oppositionsrådet.

Det förslag som presenterats nu från bland annat Socialdemokraterna kring arvodering av oppositionsråden bygger på att vart och ett av de 24 oppositionsmandaten är värt 3 431 kr/månad. Idag sitter sju ledamöter i kommunfullmäktige från Sverigedemokraterna. De borgerliga är sjutton, det vill säga två från Folkpartiet, elva från Moderaterna och fyra politiska vildar. Rimligt vore att denna fördelning låg till grund för fördelningen av oppositionsrådsarvodet.

Så är inte fallet. Istället för att Helmuth Petersén får 24 019 kr/månad så ger Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Söderslättspartiet honom 37 744 kr/månad. Med andra ord, ett borgerligt mandat i kommunfullmäktige är värt 2 623 kr/företrätt mandat medan ett SD-mandat är värt 5 392 kr/företrätt mandat.

Så du har helt rätt Lilla My, rätt ska vara rätt. Detta ser inte alls ut att vara rätt.

 

Detta är mitt svar på en insändare publicerad i Trelleborgs Allehanda den 16 december. Mitt svar publicerades i Trelleborgs Allehanda den 23 december.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s