När den demokratiska kompassnålen hamnar fel

När den demokratiska kompassnålen hamnar fel

 

Mitt svar på Per Klarbergs (SD) insändare den 22 december.

Många var orden i Per Klarbergs insändare men lite blev sagt. Det är oroande att läsa hur en riksdagsledamot så felaktigt resonerar kring demokratiskt valda ledamöters rättigheter att närvara vid fullmäktigesammanträden. En hemmasnickrad matematisk, men felaktig, logik försöker han dessutom lägga fram som bevis för sina påståenden. Däremot visas Klarbergs rätta ansikte, hur han ser på sina medmänniskor och forna partimedlemmar. De ses inte som människor, utan de anses vara saker man kan ta.

Visst går partierna till val, men det är personerna som blir valda. Det är också därför det i sig inte är något konstigt att det förekommer politiska vildar. För Trelleborgs kommun är det inte heller någon nyhet. Den första politiske vilden, i modern tid, i kommunfullmäktige var Lars-Olof Flinks om lämnade Moderaterna för att vara med i bildandet av Söderslättspartiet. Han satt kvar på det som kan anses vara moderata mandat i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och fritidsnämnden samtidigt som han kampanjade för sitt nya parti. Inget vi i Moderaterna kunde göra åt detta, då det var en person som var vald, inte ett parti.

Genom olika tillmälen och påhopp försöker Sverigedemokraterna i Trelleborg komma bort från grundfrågan. Grundfrågan är att fyra personer har frivilligt lämnat sitt gamla parti men är kvar i demokratins tjänst. Fyra självständiga personer som lämnar ett parti där tydligen partiledningen ser dem som saker som kan stjälas. Människor kan varken ägas eller stjälas i Trelleborgs kommunfullmäktige. Lagen har de på sin sida. Om lagen inte passar Per Klarberg kan han ju försöka övertyga sina 348 kollegor i Stockholm, för det är i riksdagen landets lagar stiftas.

Ulf Bingsgård (M)
Kommunstyrelsens ordförande

 

Detta svar skrevs och skickades in den 22 december.
Publicerades i Trelleborgs Allehanda den 2 januari.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s