Vad var vallöftet från S värt?

Fritzons akuta valfeber

I mitten av januari stänger dagakuten vid Trelleborgs lasarett två timmar tidigare, kl. 20 i stället för kl. 22. Det välkomnas av personalen.

En del patienter har dock uttryckt oro. Det är en oro som ska tas på allvar. Tillgången till god vård får aldrig äventyras, vilket säkerställdes innan nattakuten i Trelleborg slog igen i somras.

Socialdemokraterna har tyckt annorlunda. Henrik Fritzon stack under valrörelsen fingret i luften och kände ett missnöje som han raskt exploaterade. Den namninsamling som 4 199 oroade trelleborgare skrev under blev till argument för populistisk S-politik. Gång på gång återkom Henrik Fritzon och Trelleborgs tidigare oppositionsråd Catherine Persson med löften om att akutens öppethållningstider skulle förlängas, inte förkortas.

”Vi tror inte att man får en bättre eller mer kostnadseffektiv vård för att man minskar den akuta vården på de mindre sjukhusen” sa Fritzon och Persson (TA 30/8).

”Vinner vi valet i Region Skåne kommer vi att förbättra och utveckla vården i Trelleborg på flera sätt” skrev de två i en debattartikel dagen före valet (TA 13/9). Och fortsatte: ”Vi socialdemokrater har hela tiden varit mycket kritiska till stängningen av akutmottagningen nattetid. Vinner vi valet kommer vi att öppna akutintaget för ambulanser dygnet runt igen.”

Nu är Henrik Fritzon regionstyrelsens ordförande och högst ansvarige politiker i Region Skåne. Catherine Persson lämnar både politiken och Trelleborg. Vi har dock inte hört minsta lilla protest från någon av dem sedan det blev känt att akuten i Trelleborg ska minska sitt öppethållande. Inga namninsamlingar. Inga utbrott eller bortförklaringar från vare sig Henrik Fritzon eller ens någon socialdemokrat i Trelleborg. Bara tystnad.

Den politiker som i opposition driver en högljudd politisk linje för att sedan, väl vid makten, svänga 180 grader och efter valet tycker och gör tvärtom har problem med sin trovärdighet. Att skylla på akut valfeber håller inte.

Denna debattartikel publicerades i Trelleborgs Allehanda den 5 januari 2015, undertecknad av mig och fd regionråd Stefan Lamme.

En reaktion på ”Vad var vallöftet från S värt?

  1. Sossarna tillämpade samma taktik i såväl riksdags-, landstings- som kommunalval.
    En sådan taktik kan fungera när valmanskåren är dåligt upplyst/påläst och inte tänker själv. Sosseväljare har ju i alla tider vant sig vid att rösta som sina föräldrar och blint följa och försvara sossepolitik utan att analysera det rimliga i den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s