Klart förhäxad av #Wicked

Klart förhäxad av Wicked

 

Det är något extra spännande med att sätta sig i en teatersalong utan någon som helst aning om vad som kommer hända. Lite så var det för mig när jag satte mig ner på Apollo Victoria Teatre i London för att se Wicked. Jag har varit nyfiken på musikalen sedan jag var i London i samband med OS 2012. Passerade teatern varje dag och bestämde mig för att denna musikal ska jag se. Två år senare blev det möjligt.

Berättelsen

Wicked är berättelsen om de två häxorna från Trollkarlen från Oz, den elaka häxan från Väst, Elphaba,  och den goda häxan Glinda. Fast, vem är egentligen den onda och den goda? Är någon född ond eller är det något man bli är en av de inledande frågorna som ställs. Dessutom får man lite bättre koll på Trollkarlen och hans bakgrund. Hur Fågelskrämman blir till, varför Lejonet är fegt och Plåtmannen förlust av hjärta förklaras också.

Fast, den elaka häxan är ju inte den hemska. Hon hade ett stort hjärta fastän hon var född grön, vilket gjorde att det blev lättare att framställa henne som den hemska.

I Oz var djur kloka och kunde prata. De förlorade sina rättigheter och Elphaba ville ta upp detta med Trollkarlen och får honom att hjälpa till så att djurens rättigheter bevarades. Elphaba har naturliga övernaturliga krafter vilket gör att hon får träffa Trollkarlen. Det är också då hon upptäcker att han är bakom att djuren håller på att tappa sina förmågor. Hon tappar tron på Trollkarlen, eftersom hennes krafter är större och starkare. Hon kan till och med utläsa trollformler som gör att hon kan trotsa dragningskraften och flyga.

När hon nu vet sanningen blir hon ett stort hot mot Trollkarlen, vilket gör att hans pressekreterare snabbt går ut för förklarar henne som elak. Glinda blir genast hennes motpol och är den som bland annat hjälper Dorothy att bege sig till Oz för att träffa Trollkarlen. Genom att tiga och gå med på den bild som förmedlas blir Glinda populär och hyllad.

Lite oväntade kärlekshistorier kommer också med i det hela.

Så frågan kvarstår – vem är egentligen den elaka häxan?  Kanske inte ska bedöma efter utseende utan efter vad man gör.

 

Sceniska

En väldigt vacker uppsättning. Den största höjdpunkten är när första akten ska ta slut. Ett otroligt pampigt slut sångmässigt och Elphaba visar att hon verkligen kan flyga. Vill nog påstå att det är en bra avvägning mellan rök, blixtrar, teknik och att låta själva berättelsen och sångerna bära.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Framträdandena och sångerna

Det som gör hela föreställningen är så klart skådespelarna. De är otroligt duktiga på att sjunga, dansa och uppträda. Jag köpte CD:n och den har gått varm efteråt, för detta är en musikal som verkligen sätter sig. En ny favorit, i alla fall när det gäller sånger. Verkligen hög klass genom hela föreställningen. Svårt att komma på vad mer jag skulle önska mig.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

I bakgrunden baren med lite olika häxdrycker. Gott om varor att köpa för att minnas kvällen fanns också.

I bakgrunden baren med lite olika häxdrycker. Gott om varor att köpa för att minnas kvällen fanns också.

 

Sammanfattande omdöme

Svårt för en hyllad musikal i London att inte imponera på mig. Fast, det har funnits tillfällen då jag inte alls imponerats. Än mer speciellt blev det med tanke på att jag inte hade någon aning om vad denna musikal skulle handla om. Jag blev verkligen tagen av berättelsen och sångerna. Den har verkligen satt sig och är en riktigt bra musikal. Väl värd att se och jag kan till och med rekommendera att man ser den igen.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Hela den fantastiska ensemblen får stående ovationer efter en fantastisk föreställning.

Hela den fantastiska ensemblen får stående ovationer efter en fantastisk föreställning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s