För S är makten viktigast

För S är makten viktigast

Det är på många sätt en intressant replik som regionrådet Yvonne Augustin (S) kommer med (den 19 januari) som svar på vår debattartikel (den 5 januari) om hur Socialdemokraterna har lurat trelleborgarna.

I stället för att förklara varför S i valrörelsen lovade att hålla öppet dygnet runt på akuten i Trelleborg för att väl vid makten i stället minska öppethållningstiden från kl. 22 till 20, väljer Augustin märkligt nog att skylla på oss.

Moderaterna har hela tiden varit tydliga med vad vi vill: tillgängligheten till vård ska vara god och säkerställas på ett sätt som gör att skåningarna känner sig trygga. Socialdemokraterna har däremot fokuserat på röstfiske, lovat vitt och brett för att fånga så många väljare som möjligt. Nu står S inte ens för sina beslut efter valet.

Det var ingen som stoppade den skattehöjning som S krävde i valet, vilket Augustin nu hävdar. Frågan har aldrig prövats. Det var S själva som gjorde en kovändning och plötsligt i november ansåg att ekonomin såg mycket bättre ut än vad man påstod i valrörelsen. Därför valde S och MP att inte yrka på höjd skatt, sa man. Att ladorna i Region Skåne var välfyllda efter åtta års Femklöverstyre kunde den som seriöst granskade ekonomirapporterna konstatera redan i somras. 2014 sköt vi till 1,5 miljarder kronor extra till sjukvården, vilket S i opposition beskrev som en nedskärning. För 2015 skjuter S och MP till 1,2 miljarder – och beskriver det som ”en satsning”.

Det var alltså S och MP själva som valde att inte yrka på den skattehöjning som Yvonne Augustin nu påstår skulle ha inneburit att de egna löftena om Trelleborgs lasarett skulle kunna hållas. Orsaken till att S inte drev frågan om skattehöjning var att man valde makten framför sina löften, då de rödgröna saknar majoritet. Skattefrågan var en kabinettsfråga – och de valde att aldrig ställa den.

Sedan är det anmärkningsvärt att regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) nu duckar så mycket som han gör. Före valet utnyttjade han den oro många i Trelleborg kände enbart för att vinna röster. Han besökte lasarettet, höll möten och skrev artiklar. Nu håller han sig undan från debatten, som om han skämdes. Det borde han. Han borde stå för sina beslut och förklara för trelleborgarna att han aldrig avsåg att göra som han sa.

Om inte detta är ett svek har ordet förlorat all betydelse.

 

Undertecknad av mig och Stefan Lamme, fd regionråd.

Denna debattartikel publicerades den 23 januari i Trelleborgs Allehanda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s