Lyckad premiär av #AmericanIdiot

Lyckad premiär av American Idiot

 

Lördagen den 7 februari hade musikalen American Idiot premiär på Malmö Opera och jag var där. En rätt lustig blandning syntes i publiken. Vill nog påstå att det är rätt vanligt att när man går på Malmö Opera så klär man upp sig. Man och man, jag gör det i alla fall och rätt många med mig. Speciellt kändes det uppklädningsbart när jag ska på premiär. Vi var ett gäng som var uppklädda. Jag i kostym. En del andra hade till och med valt smoking. Sen fanns det ett gäng som kom i jeans och t-shirt. En klädsel som nog var mer passande utifrån själva musiken.

 

Klädd för premiär på Malmö Opera av American Idiot

Klädd för premiär av American Idiot

 

Jag kan lika bra erkänna från början att jag inte är någon Green Day fantast. Min första CD med Green Day köpte jag idag, efter föreställningen. Det blev då den CD som själva föreställningen bygger på, alltså American Idiot.

Detta är en berättelse om tre killar som försöker fly förorten men ändå i slutet återvänder till den. De tre skulle resa bort tillsammans med den ene, Will, får bli kvar då hans flickvän blivit gravid. Ett förhållande som är allt annat än lyckosamt. Han blir alkoholist och hon lämnar honom. De två andra kommer till storstaden. Den ene, Tunny, tar värvning och hamnar i krigets Mellanöstern, blir skadad men finner kärleken. Den tredje, Johnny, som är något av huvudpersonen testar på storstadslivet med droger och annat. Någon form av skönt återseende och återförening blir det i slutet, när de tre killarna åter ses i förorten. De gjorde olika resor för att finna sig själv, åter i förorten.

 

Det sceniska

Det är en rätt så avskalad scen vi möter. Inte mycket dekor och olika typer av scen som byggs upp och försvinner. Det blir sångerna och framträdandena som försätter oss i olika situationer och inte helt ovanligt är att vi är på flera ställen samtidigt.

Själva berättelsen är rätt tunn. Jag tror att den hade tjänat på att ha lite mer dekor och olika miljöer. Jag förstår att det inte riktigt stämmer överens med själva punkidealet. Det är så klart spännande och lockande att på stora fina scenen få spela denna musik. Två världar möts men riktigt ljuv musik uppstår inte. Det är något som gör att jag inte blir hänförd av denna musikal.

Det är på vippen att jag mer vill likna detta mer vid en dramatiserad konsert än en musikal.

Betyg:
UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Framträdande och sång

Jag är riktigt imponerad över framträdandet. Eftersom scenen är så avskalad blir fokus så mycket större på vad skådespelarna gör. De är väldigt duktiga på att sjunga. Inte så mycket dans i denna musikal, men de som har uppträdanden gör det väldigt bra.

Framförandet av ”Boulevard of broken dreams” var verkligen i en klass för sig. Alltid en utmaning att sjunga kända låtar, men Johnny klarade av att leverera. Bästa scenen var däremot till musiken ”Are we the waiting”. Stark scen när vi ser hur helt vanliga bortkomna killar blir soldater som marscherar ut från scen.

Min koncentration hamnar helt och hållet på vad som sägs och sjungs på scen. Inser efter ett tag att sångerna är textade, eftersom de är på engelska, men jag känner inget behov av att läsa.

Tyvärr är det några regissörsmissar, i alla fall upplever jag dem som det. Vissa sånger vill man bara applådera. Men den konstpaus som behövs för att kunna göra det saknas. Det gör att vi som publik blir snuvade på vår chans att visa ensemblen vår uppskattning. Kan tyckas vara en liten grej, men jag tycker att det samspelet mellan publik och scen är viktig.

Betyg:
UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Hela ensemblen på scen efter premiären av American Idiot.

Hela ensemblen på scen efter premiären av American Idiot.

Sammanfattande omdöme

Jag vill ha lite mer av en musikal för att bli fullkomligt förälskad i den. Det som är på den absoluta plussidan är de duktiga skådespelarna. De är duktiga på att sjunga och leverera sina framträdanden. Det som hamnar på minussidan för mig är den tunna berättelsen och därtill den allt för avskalade scenen. Något i denna kombination gör att jag inte går igång fullt ut på den.

Jag är glad över att jag gick och såg den. Kan helt klart rekommendera andra att se den också. Ingen berättelse som jag tar med mig i hjärtat eller blivit berörd av. Den är en bra underhållning.

Betyg:
UB  UB  UB  UB  UB  UB

Stående ovationer för ensemblen efter en lyckad premiär av American Idiot.

Stående ovationer för ensemblen efter en lyckad premiär av American Idiot.

En reaktion på ”Lyckad premiär av #AmericanIdiot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s