Jakten på den gyllene biljetten

Jakten på den gyllene biljetten

 

Kärt barn har många namn. Kalle eller Charlie kommer detta handla om. Charlie and the Chocolate factory är musikalen som bygger på Roald Dahls bok med samma namn. En bok som inte bara varit föremål för att göras om till musikal utan även film. Minns hur jag i min barndom såg på TV där Ernst-Hugo Järegård läste boken och vi fick se bilder på Kalles äventyr. Klart att det var med viss nyfikenhet jag begav mig till teatern för att se och höra hur detta äventyr skulle funka som musikal.

Redo att ta del av jakten på den gyllene biljetten i Charlie and the chocolate factory.

Redo att ta del av jakten på den gyllene biljetten i Charlie and the chocolate factory.

 

Hela den urfattiga familjen Bucket, föräldrar och mor- och farföräldrar, bor tillsammans i ett skjul i stadens utkant. De kämpar och strävar för att ge Charlie en så bra uppväxt som möjligt. Berättelser och drömmar har de i överflöd. Kärlek i familjen finns också där, men mat och pengar är det ont om.  Charlie är en pojke med ytterst livlig fantasi och ett stort hjärta med en sockersöt ödmjukhet.

Detta är den spännande berättelsen om den excentriske Willy Wonka, som gömmer fem gyllene biljetter i omslagspapperet till hans choklad och utlyser en världsomspännande tävling, att finna de gyllene biljetterna. Vinsten är att få besöka den mytomspunna chokladfabriken med Willy Wonka som guide.  Charlie, önskar sig inget annat, och hoppas så klart att det kommer finnas en gyllene biljett i den choklad som han får till födelsedagspresent som är några veckor bort.

Under tiden så får vi se hur först Augustus, den tyske frossande överviktige pojken finner den första biljetten. Bortskämda överklassflickan Veruca gnäller sig till den andra biljetten. Mediala medvetna stjärnan Violet plockar tredje biljetten. Mike, den datorspelsberoende hyperaktive förortspojken lyckas få den nästsista biljetten.

Charlies besvikelse är så klart stor när hans choklad inte innehåller den gyllene biljetten. Fast, Charlie är inte bortskämd eller otrevlig utan raka motsatsen. Pratar om hur han ska få chokladen att räcka ett halvår. Vill inte att man ska ödsla en önskan på honom när en stjärna faller. Dock offrar pappan en önskan på honom och en andra chans ges. Charlie får pengar till att köpa en chokladkaka till och där finns den gyllene biljetten, den sista biljetten till Wonkas fabrik.

Vi får möta Willy Wonka och tas med på besök i chokladfabriken. Vi får träffa hans små medhjälpare oompa-loomporna och uppleva allt möjligt märkligt. Matgalne Augustus faller ner i chokladen och försvinner. Tuggummituggtokiga Violet kunde inte hålla sig borta från en tablett innehållande en trerättersmeny och tuggade sig själv till ett blåbär. Bortskämda Veruca blev en ”bad nut” när hon ville ha en ekorre att leka med. Svårt att hantera ett nej. Mike kunde inte motstå möjligheten att hamna på TV med livet och storleken som insats.

Sensmoralen och budskapet blev tydligt när ödmjuke Charlie var den som fick hela härligheten. Men han tackar nej till hela härligheten , det vill säga Wonkas fabrik, när han inser att han i så fall måste lämna sin familj. Det löser sig och inte ett öga är torrt.

Programblad och givetvis Wonkas choklad

Programblad och givetvis Wonkas choklad

 

Det sceniska

Det måste så klart vara en utmaning att skapa scener när alla har sina bilder med sig in. Vem har inte sett filmen och skapat sina uppfattningar om hur det ska se ut i fabriken? Vem skulle inte vilja stoppa händerna in i chokladvattenfallet?

Jag tycker att de har en bra avvägning. Allt som jag förväntar mig att få se, ser jag och upplever. Det är väl självklart att det inte är samma sak att se något på film som i verkligheten. Riktigt roligt med den stora TV-skärmen som finns på plats när det kommer in rapporter världen över kring vilka som funnit den gyllene biljetten.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Framträdande och sång

Jag är verkligen imponerad över de som spelar barnrollerna. Så otroligt duktiga att agera, dansa och sjunga. Riktiga proffs. Lite ojämn är Willy Wonka tycker jag men han håller stilen som den konstige småknäppa excentriske chokladkungen. Jag gillar verkligen hans entrésång, den fångar hans personlighet och markerar också en vändning i själva storyn.

Den vackraste sången är duetten mellan Charlies föräldrar ”If your mother were here”. En annorlunda kärlekssång mellan mamma och pappa Bucket. Kärlek mellan två personer som också riktas mot Charlie. En finstämd sång.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Sammanfattande omdöme

Duktiga skådespelare generellt och fantastiskt duktiga barnskådespelare.

Tycker också att de klarade av att hantera fantasifullheten som är så mycket ”lättare” att hantera genom trickfilmande och animationer. Kul också att få se oompa-loomporna i verkligheten.

Det var verkligen en bra och trevlig underhållande musikal. Väl värt besöket, för gammal som ung.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Den duktiga ensemblen tar farväl och tackar för de stående ovationerna efter kvällens föreställning.

Den duktiga ensemblen tar farväl och tackar för de stående ovationerna efter kvällens föreställning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s