Hög tid att lägga i en högre växel och gasa på för fullt in i framtiden!

Hög tid att lägga i en högre växel och gasa på för fullt in i framtiden!

 

Under valrörelsen fick vi höra av Socialdemokraterna att Trelleborg gått på tomgång allt för länge. Det var hög tid att lägga i en växel. I samma valrörelse utlovades att akutmottagningen skulle bli öppet dygnet rumt, om Socialdemokraterna kom till makten. Valrörelsen är över. Förvisso blev det skifte i Region Skåne och i Trelleborg, en knappast någon valseger för S. Hur blev det då med de fagra löftena? Akutmottagningen fick ändrade öppettider, men inte den utlovade utökningen utan två timmar kortare öppettid istället.

Det andra stora vallöftet då? Det om att en växel skulle läggas i? Jo, visst ha det lagts i en växel. Tråkigt nog verkar de tro att ”R” på växelspaken står för racerfart. För det är den växel som lagts i. Vid senaste mötet med kommunstyrelsen togs två beslut togs som visar att den majoritet som styr Trelleborgs kommun INTE är beredda att lägga i en högre växel för tillväxt i Trelleborg.

Nej, R står inte för racerfart. Majoriteten har lagt i fel växel för Trelleborg.

Nej, R står inte för racerfart. Majoriteten har lagt i fel växel för Trelleborg.

Trelleborgs kommun har under ett par år haft det offensiva målet att år 2025 ha en befolkning på 50 000 invånare. Det vill säga att vi de kommande tio åren ska vi växa med drygt sju tusen invånare. En tydlig målsättning för tillväxt. En tydlig signal till omvärlden att vi vill växa. En tydlig signal om att vi vill framåt och få fler invånare.

Nu har målet luddats till. Nu sänker Trelleborg sina ambitioner. Nytt måldatum är år 2028. Det man kan undra är varför inte sänka ambitionerna än mer när man ändå är igång? Varför är 2028 mer rimligt än 2025 eller 2030? Har man avvikit från målet en gång för att det blev för jobbigt, vad säger att man inte är beredd att göra det igen? När kommer nästa ambitionssänkning för Trelleborg? Vilket område blir nästa område där majoriteten väljer att bromsa in?

Ett till synes mindre beslut, om att inte fortsätta satsningen på en fastighetsstrateg, är också långsiktigt skadligt för tillväxten. Vi har de senare åren haft en hel del förhandlingar mellan Trelleborgs kommun och olika intressenter och exploatörer. Här har det visat sig ytterst givande att ha en särskild person som är kunnig och skött förhandlingarna. När nu majoriteten väljer att inte finansiera denna tjänst för framtiden kommer vi halka efter i utveckling. Detta är oroväckande.

Det var tydligen viktigt för den nya majoriteten att skaffa sig en symbol för sitt samarbete. Viktigare än att tid presentera en budget för Trelleborgs kommun. Logga först, ansvar sen. En propeller blev deras symbol. De säger att denna ska blåsa liv i Trelleborg. Jag tycker mer den påminner om vindkraftverket som så stolt stod i Maglarp för ett antal år sedan. Storstilat och pampigt, men stod det inte still för det mesta?

Det handlar om ledarskap. Det handlar om tydliga signaler till omvärlden. För knappt ett halvår sedan togs vår offensiva framåtriktade fördjupade översiktsplan för Trelleborgs stad 2025. Genast börjar det halta. Olika signaler om kommunens ambitioner är skadligt.

När vi tillträdde för åtta år sedan var intresset för Trelleborg svalt. Få ville riktigt kännas vid att vi fanns. Trelleborg var som kommun dåliga på att profilera sig och synas i olika sammanhang. Vi har skapat en nyfikenhet kring Trelleborg. Mycket är på gång här och fler vill vara med. Då är det ytterst viktigt att det är de signalerna som skickas klart och tydligt från Rådhuset i Trelleborg. Inget stopp, stanna, bromsa, vänta. Lägg i en högre växel och gasa på. Framtiden är vår och den ska vi göra det bästa av.

Vi har högre ambitioner och högre tilltro till Trelleborgs attraktivitet. Vi vill mer än den styrande majoriteten. Vi säger Framåt Trelleborg – för tillväxt!

 

Denna text publicerades som min ledare i medlemstidningen för Moderaterna i Trelleborg, Blå Trelleborg, i februari .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s