Våga anta utmaningen – satsa på att Trelleborg blir Årets stadskärna 2020

Våga anta utmaningen – satsa på att Trelleborg blir Årets stadskärna 2020

Många har pratat om problemet. Många vill ta tag i utmaningen, att få ett än mer levande centrum i Trelleborg. Trelleborgs kommun har under många år tillsammans med fastighetsägarna och handlarna i Trelleborg arbetat för centrums utveckling genom Citysamverkan. Olika typer av arrangemang har visat på stadens möjligheter och dragningskraft. Vissa ser med oro på att Pågatågstrafiken kommer i december. Vi ser möjligheterna. Det handlar så klart om att på bästa möjliga sätt sälja in Trelleborgs centrum till trelleborgare och övriga i vårt närområde.

Under 2014 antogs en offensiv fördjupad översiktsplan för Trelleborgs stad med visioner för de kommande tio åren. En del av detta är hur centrum ska kunna genomgå en utveckling och bli än mer livskraftigt. Det handlar om många olika strategier och samverkande faktorer. Möjligheterna är många och finns, men vi måste också agera för att något ska ske.

Vårtinget 2014 arrangerades med fokus på centrum och stadens möjligheter. Organisationen Svenska Stadskärnor, som Trelleborgs kommun är medlem i, var där och inspirerade. I den paneldiskussion som följde mellan olika aktörer blev det tydligt att viljan finns att göra mer. För att fånga upp den vilja som kom från stadens handlare och fastighetsägare är det nu viktigt att inte tappa tempo. Det är viktigt att våga ta tag i frågan och sätta ett tuff framåtsyftande mål och börja arbeta för det. Detta mål ska vara att Trelleborgs kommun vinner utmärkelse ”Årets stadskärna 2020”.  

Förutsättningarna är goda. Om vi alla, tillsammans, arbetar för detta kommer det verkligen lyfta stadskärnan och Trelleborg. Det gäller att nu kavla upp ärmarna och ta tag i frågan. Vi kan inte bara sitta och vänta i Trelleborg. Vi har en fantastiskt fin stadskärna som idag är något av en okänd oslipad diamant. Med god samverkan mellan kommunen, trelleborgarna, våra besökare, våra handlare och fastighetsägare har vi alla möjligheter att bli ”Årets stadskärna 2020”. Vi vill visa upp Trelleborg och vår stadskärna, vår oslipade diamant, för omvärlden. Hög tid att börja agera. Hög tid för att skapa tillväxt i Trelleborg – Framåt Trelleborg!

Denna text publicerades som insändare i Trelleborgs Allehanda 2015-02-17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s