Ta nästa hållbara steg Trelleborg

 Ta nästa hållbara steg Trelleborg

 

PRESSMEDDELANDE

Oppositionsråd Ulf Bingsgård (M) lämnar idag in en motion till kommunfullmäktige för att få Trelleborgs kommun att vilja mer.

”- Vi har under många år arbetat kring hållbarhetens olika aspekter – ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Det är nu tid att ta nästa steg i detta arbete. Vi måste sträva efter att inte bara vara en hållbar kommun, utan också vara en resilient kommun.” säger Ulf Bingsgård (M) i en kommentar.

Det blir mer och mer påtagligt att kommuner inte bara måste ha en beredskap för att kunna hantera kriser. Kommuner måste också kunna snabbt återhämta sig. Det kan handla om stormar som lamslår viktiga samhällsfunktioner. Vi har sett på nära håll hur Malmö drabbades under förra årets störtregn. Hur beredda är Trelleborgs kommun på att klara av att återgå till det normala?

”- Inför kommande klimatförändringar tror jag många inser att vi kan drabbas av extrema väderförhållanden. Frågan är hur beredda är vi på att hantera det? Kraven ökar också på att vi snabbt ska återgå till vardagens normala lunk. Därför är det viktigt att Trelleborgs kommun är med och bygger vidare på sitt goda arbete kring hållbarhet och blir en resilient kommun” avslutar Ulf Bingsgård.

 

Motion

Ta steget vidare – från hållbarhet till resiliens

En allt mer växande trend bland städer, kommuner och regioner är att rusta samhället för kommande klimat- och naturutmaningar. Det blir viktigare och viktigare för kommuner att inte bara arbeta för hållbarhet och begränsa klimatpåverkan. Vi måste nu ta nästa steg och rusta våra organisationer för att kunna hantera kriser och katastrofer, både stora och små. Vårt vardagliga liv med konsumtion av varor och tjänster förväntar vi oss är tillgängliga även när vårt samhälle drabbas av påfrestningar som skyfall och olyckor.

Trelleborgs kommun har goda förutsättningar att ta tag i dessa frågor. Vi har kommit långt i vårt arbete kring klimat- och miljöfrågor. Det görs en hel del för att skapa verklig hållbarhet i vår kommun – social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Det är en bra grund att stå på för att ta nästa steg. Nästa steg är att skapa en resilient kommun. En kommun som skapar sig en förmåga att överbrygga och återhämta sig från olika typer av påfrestningar.

Resan till att skapa en resilient kommun är inget som kan göras på egen hand. Det är något som bör göras i samarbete med andra, både regionalt, nationellt och med internationellt stöd. Dessutom behövs detta göras tillsammans med näringsliv och akademi.

Det verkligen hållbara och robusta samhället byggs underifrån. Kommun för kommun. Låt oss ta nästa viktiga riktiga steg för att skapa en hållbar robust kommun för framtiden. Ensam är inte stark i dessa sammanhang. Det är klokt att ingå i större sammanhang, vilket gör att första steget på resan för en resilient kommun är att söka medlemskap i organisationer som arbetar med dessa frågor.

Med anledning av detta yrkar jag:

– att Trelleborgs kommun utreder förutsättningarna för att bli medlemmar i Resilient Regions Association

– att Trelleborgs kommun utreder förutsättningarna för att bli medlemmar i The International Council 995 for Environmental Initiatives

 

Detta pressmeddelande har skickats ut den 16 april till lokal och regional media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s