Talet till Sverige

Talet till Sverige

Den 6 juni 2015 fick jag äran att hålla högtidstalet till Sverige, på firandet av Nationaldagen, i Anderslöv. Här är talet i sin helhet, skrivit i efterhand utifrån hur det framfördes. Så det du läser är en nedskrivning av det talade ordet.

 

Jag har fått den stora äran att idag hålla högtidstalet på svenska nationaldagen.

Det är väldigt speciellt att få lov att ha den äran. Och sen är det också väldigt speciellt att få hålla talet här i Anderslöv, mitt ute på Söderslätt, där vi minst sagt märker av de friska vindarna som blåser fram över vår vackra bygd.

 

Nationaldagen som helgdag är ju ett ganska så nytt fenomen. Vi är fortfarande lite trevande i vårt sätt hur vi vill fira den.

Vi ser kanske med viss avund mot Norge och pratar om ”Tänk om vi kunde fira vår nationaldag på samma sätt som vad man gör där.”

Vi blickar runt i världen, och ser hur andra firar och tänker ”Ja, varför gör inte vi på detta sättet.”

Nej, för vi i Sverige vi ska fira den svenska nationaldagen på vårt sätt. Vi ska se till att denna dagen görs till vår gemensamma dag. För detta är den dagen då vi på något sätt vi känner oss lite extra svenska.

Det är många som man ser som säger ”Jag tänker inte fira Sveriges nationaldag. Jag är skåning.” Men det finns faktiskt inte ett motsattsförhållande i att både vara skåning och att vara svensk.

Det såg vi framför allt för ett par veckor sen när Måns Zelmerlöv, minst sagt en äkta skåning, som vann Eurovision Song Contest och då jublade hela Sverige. Och det är så det känns. När det händer olika tillfällen, när vi får tillfälle fira att vi är svenska då blir vi extra glada.

Men ibland glömmer vi också bort hur fantastiskt bra vi har det. Att det är i 200 år som vi har varit utan krig, som vårt land varit utan krig. Det måste man också komma ihåg. Det är tack vare att vi hanterar internationella konflikter på vårt eget speciella sätt. Vi lyckas hålla oss utanför krig. Men vi måste också vara medvetna om att nationalism ibland där det som leder fram till de hemska krigen runt om i vår värld.

 

Så därför är det viktigt, tycker jag, en dag som denna att vi ska känna en extra stolthet för att få vara svenskar. Vi ska känna det i våra hjärtan. Detta är en dag då alla som finns i vårt land ska vara med och fira. Då vi känner att vi hör alla tillsammans. Vi är alla en del i den stora helheten som är Sverige.

 

För att hylla Sverige lite extra idag, så skulle jag vilja be er alla stämma upp i ett trefaldigt leve för Sverige och efter det så sjunger vi vår fantastiskt vackra nationalsång.

 

Ett trefaldigt leve för vårt underbara land Sverige

Det leve

Hipp hipp

HURRA HURRA HURRA

 

 

En reaktion på ”Talet till Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s