Ungdomsforum utvecklar Trelleborg

Ungdomsforum utvecklar Trelleborg

 

Idag hade jag glädjen att tillsammans med ett gäng politiska kollegor få träffa årets Ungdomsforum. Hade möjligheten redan i förra veckan och det är roligt att se hur, dels gruppen utvecklats dels hur frågorna de arbetar kring tar steg framåt. Dessutom är det roligt att både Trelleborgs Allehanda och Sveriges Radio Malmöhus uppmärksammat Ungdomsforum i år.

Det är i år tredje året i rad som Trelleborgs kommun har anställt ett antal ungdomar och utbildar dem till att ingå i Ungdomsforum. Tre veckor av samtal, utbildning och diskussioner med tjänstemän och politiker rustar dem för ett år i kommunens tjänst.

Jag var själv drivande bakom själva konceptet och tanken med Ungdomsforum. I begynnelsen var inspirationen Ungdomsborgmästarkonceptet från London. Ungdomsforum är mer anpassat efter vårt svenska system. För vart år som går känns också att konceptet blir lite bättre. De som jobbat tidigare inom Ungdomsforum lämnar sina tankar vidare till de nya och vi rör oss sakta men säkert framåt.

En viktigt del i att det är ett lyckat koncept är så klart utbildningsinsatsen. Ska man kunna vara med och påverka behöver man kunskap. Lära sig de grundläggande principerna kring hur en kommun fungerar, framför allt hur Trelleborgs kommun fungerar.

En annan viktig del är självklart att de ges tid och ekonomi för att kunna vara delaktiga. Detta är ett sommarjobb som man haft möjlighet att söka sig till. Vissa sommarjobbar med att rensa i kommunens rabatter, andra får vara med och påverka och utveckla kommunen.

En annan viktig del är nog också att vi är tydliga med att de inte representerar hela ungdomsgruppen i Trelleborg. De företräder sig själva och sina synpunkter. Sen är det bra att de skaffar sig ett nätverk och använder sig av sitt befintliga nätverk av vänner för att få inspel.

Sen, det kanske viktigaste, vi tar deras synpunkter på allvar. Detta är påverkan på riktigt. Det som de kommer fram med bemöts med öppenhet, respekt och ansvar. Det är inte något som görs vid sidan av ordinarie verksamhet, som ett ungdomsalbi. Detta finns till för att påverka och utveckla Trelleborgs kommun på riktigt. Ungdomars synpunkter är viktiga att ta del av och det måste göras på ett klokt och organiserat sätt.

Ungdomsforum är en viktigt del i utvecklingen av demokratin i Trelleborgs kommun. Jag är glad och stolt över att se hur vi, steg för steg, tar oss framåt och utvecklar oss. Kloka inspel och synpunkter får även gamla politiker att vakna till och tänka nytt. Det gillar jag! Mer sånt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s