Vår levande landsbygd på export till Kina

Vår levande landsbygd på export till Kina

 

Jag hade den stora glädjen att välkomna en delegation från Putuo, ett av Shanghais sexton distrikt, till Trelleborg. Distriktet är på drygt 55 kvadratkilometer och har ca 875 000 invånare. Detta kan jämföras med Trelleborgs 341 kvadratkilometer och 43 194 invånare.

Delegationen bestod av Li Zhongxing, vice borgmästare i Putuo,  Zhu Xiaoming, vice director, Office of People’s Government of Putuo,  Han Xianfeng, ordförande för Putuo Disabled Person’s Federation, Song Jian, director,  Shiquanlu Subdistrict Office of Putuo, Jiang Bo,  vice director, Civil Affairs Bureau of Putuo och Xu Junfang, vice director, Community Building Affairs Office of Putuo.

Delegationen från Putuo, en av provinserna i Shanghai

Delegationen från Putuo, en av provinserna i Shanghai

Inledningsvis håller jag en presentation om Trelleborgs kommun. Jag berättar om vår vision och värdegrund, vår organisation och ekonomiska förutsättningar. Lyfter även fram företagen i kommunen och pratar om vår historia och framtid. Under presentationen ställs en del frågor och efter den blir det samtal.

Diskussionen handlade en hel del om hur vi tar hand om vår åldrande befolkning. Allt från hemtjänst till särskilda boenden. En av besökarna var särskilt intresserad av hur personer med funktionsnedsättningar fick tillträde till arbetsmarknaden. Glad att då kunna prata om hur vi i Trelleborg ger förutsättningar via vår LSS-verksamhet.

Roligt var också att kunna skryta om vår levande landsbygd och alla de byalag som aktivt arbetar runt om i kommunen för att hålla sin del av kommunen levande. Lätt för mig att ösa ur erfarenheter från Gärdslöv, Beddinge, Södra Åby och Skåre.  Kunna skryta om hur aktiva våra kommuninnevånare är, som är stolta över sin hembygd och vill göra sitt bästa för den. Tack vare er var det lätt att berätta om hur kommunens invånare involveras, eller snarare involverar sig, i att skapa en levande kommun.

En lustig reflektion, som visar hur otroligt olika våra världar är. En av personerna som var med hade ansvaret för en gata i Putuo. En gata? Ja, längs med denna gata bor det 1,3 miljoner invånare – det vill säga hela Skånes befolkning.

 

Ett tack från Putuo

Ett tack från Putuo

 

En reaktion på ”Vår levande landsbygd på export till Kina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s