Diskussion kring demokrati vid besöket från Kina

Diskussion kring demokrati vid besöket från Kina

 

När delegationen från staden Hangzhou kom på besök till Trelleborg var huvudfokus av besöket på demokrati och hur Trelleborgs kommun styrs. Hangzhou kallas en subprovinsiell stad med drygt 7 miljoner invånare. Staden ligger 180 kilometer sydväst om Shanghai, inåt landet.

Delegationen från Hangzhou på besök i Trelleborg

Delegationen från Hangzhou på besök i Trelleborg

Delegationen bestod av Ding Guocai, director, Commission of Membership of CPPCC Hangzhou Committee, Li Weiqing, deputy director, Commission of Social Justice, Ethnic Minority & Religion of CPPCC Hangzhou Committee, Pan Fagao, vice chairman, CPPCC Hangzhou Yuhang District Committee, Si Jiaping, vice chairman, CPPCC Hangzhou Lin’an Committee,  Qian Darong, secretary general, CPPCC Hangzhou Xiaoshan District Committee och Yao Hongtao, director, Commission of Membership of CPPCC Hangzhou Chun’an County Committee.

Efter det att jag hade presenterat Trelleborgs kommun, vår historia och framtidsvisioner började samtalet mer på riktigt. Under presentationen så ställdes en hel del frågor kring vår organisation och ekonomin. Gruppen visade på stort intresse kring hur en kommun styrs och hade tidigare varit på besök i Finland, i Turku. Det blev så klart intressant med jämförande diskussioner mellan våra tre länder.

Styrningen av kommunen var i fokus vilket gjorde att frågor kring förtroendevaldas villkor och förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag var uppe. Dessutom kunde jag visa på hur valresultat påverkar vem som får styra en kommun och förklara fenomenet ”politiska vildar”. Den som vill berätta om hur en levande demokrati fungerar, kan hitta allt i Trelleborg.

Ett annat område som vi pratade en hel del om var äldreomsorgen. Hur vi tar hand om våra äldre på olika sätt. Förklara tankarna kring hemtjänsten, trygghetslarm och äldreboenden. Det är tydligt att utmaningen med att hantera en äldre befolkning är stor i Kina.

 

En reaktion på ”Diskussion kring demokrati vid besöket från Kina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s