Ekonomi och styrning i fokus vid besök från Kina

Ekonomi och styrning i fokus vid besök från Kina

 

Onsdagen den 16 september blev en väldigt speciell dag. Under en och samma dag hade jag förmånen att ta emot besök av tre olika delegationer från Kina. Det första besöket var från Jiangsu och träffen fick stort fokus på en kommuns ekonomi och hur kommuner i Sverige styrs. En del i detta var frågor kring äganderätt och hur försäljning av offentlig egendom går till. En utmaning att förklara när vi har variabler som marknadsvärde och marknadspriser att mäta oss emot.

Delegationen kom från provinsen Jiangsu som är en kustprovins i östra Kina. Provinshuvudstaden är Ninjing, en stad som tidigare var huvudstad i Kina. Nanjing betyder ”södra huvudstaden” medan Beijing betyder ”norra huvudstaden”. Tydligen har sex kejsardynastier regerat landet härifrån, medan från Beijing har bara fyra dynastier regerat. Provinsen har totalt nästan 80 miljoner invånare och en yta på 98 285 kvadratkilometer.

Inledningsvis håller jag ett anförande kring Trelleborg i allmänna drag. Det blir information kring vad en kommun av vår storlek arbetar med. Vilka våra framtidsutmaningar är och hur vi hanterar vardagsfrågorna. På frågorna som kommer förstår jag indirekt vad som är de mer dagsaktuella utmaningarna för våra gäster.

Delegationen från Jiangsu bestod uteslutande av personer från Jiangsu Province Property Exchange och stor fokus i samtalet lades vid frågor kring äganderätten och värdering av tillgångar som ska säljas. Det vill säga en statlig myndighet med uppdrag att sälja sina tillgångar men med frågor kring hur man säkerställer att dessa säljs till rätt värde.

Delegationen från Jiangsu

Delegationen från Jiangsu

Delegationen bestod av Li Jianping, Deputy Director General, Jiangsu Province Department of Finance, Wang Guofeng, Director, Jiangsu Province property Exchange, Tan Wei, Director, Jiangsu Province property Exchange,  Sun Jie, Director, Jiangsu Province property Exchange, Xu Gangtao, Director, Jiangsu Province property Exchange och Xu Jing, Director, Jiangsu Province property Exchange.

En reaktion på ”Ekonomi och styrning i fokus vid besök från Kina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s