Jersey boys – en musikalisk fullträff 

Jersey boys – en musikalisk fullträff 

Fredagen den 18 september hade musikalen Jersey boys premiär på China teatern i Stockholm. I den fullsatta salongen satt jag och övriga i spänd förväntan på att ridån skulle gå upp. Stämningen sattes redan utanför teatern, på röda mattan, med ett fyrmannagäng som sjöng och underhöll med låtar av Four Seasons.


Rätta sättet att komma i stämning på röda mattan


Med discodunk kör musikalen igång. Ett tecken på att fastän låtarna har flera årtionden på nacken så håller och underhåller dem ännu.

Sen följer den ena hitlåten efter den andra samtidigt som vi får berättelsen om hur Four Seasons växte fram. Hela vägen från sånger under en gatlycka i New Jersey till musikens Hall of Fame. En väg kantad av med- och motgångar, framgångar och bakslag och konflikter. Givetvis får vi endast några nedslag i deras karriär, men det är en blandning av allt. En något speedad berättelse som inte bara handlade om livet i rampljuset utan även dess baksidor.

Det sceniska

China Teatern ger en känsla av musikalernas London. När man ser byggnaden från utsidan har man svårt att förstå att den har den modernaste tekniken på insidan. En bra kombination avtraditionell rekvisita som dyker upp och stora skärmar som digitalt ändras och ger nya omgivningar. Tack och lov så överutnyttjas inte tekniken utan bidrar till en bra stämning.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Framträdande och sång

Kan en musikal som handlar om ett ikoniskt band innehålla annat än mängder av bra musik?  Verkligen bra musik och tack och lov inte översatt till svenska. Det finns tillfällen när så ska ske och andra gånger då det inte passar sig.

Ensemblen är otroligt duktig. Rysningar i kroppen när de stämmer upp i vissa sånger. Långa applåder som störde snacket. Kanske borde man vänta en sekund eller två innan man börjar prata? Låt publiken få visa sin uppskattning.

Måste nog ändå lyfta fram Bruno Mitsogiannis som spelar Frankie Valli, mannen med den speciella rösten. Trodde taket skulle lyfta när han sjöng ”Can’t take my eyes off of you”. Varmaste och längsta applåderna efter denna sång.

Det är verkligen sångerna som gör musikalen. Dialogen är så där. Fastän detta bygger på verkligheten så känns det ändå spelat. Kanske var det premiärnerverna som spökade?

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutande omdöme

En fantastiskt bra musikal. För mig var det en känsla av London. Bra scener och fantastiskt bra skådespelare. Det som drar ner betyget lite är dialogen. När de sitter lika bra och naturligt som sångerna är detta en kanonbra upplevelse.

Skulle gärna vilja ta med mig musiken hem. Synd att inte de spelat in en CD för den hade sålt som smör.

En bra upplevelse. Stående ovationer och applåder som aldrig ville sluta. En lyckad premiär för Jersey boys.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Publiken står upp och jublar när ensemblen tackar för sig

2 reaktioner på ”Jersey boys – en musikalisk fullträff 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s