Lotteri och äldreomsorg på tapeten vid besöket från Changzhou

Lotteri och äldreomsorg på tapeten vid besöket från Changzhou

 

Dagens besök från Kina kom från Changzhou. Detta är en stad  en timme från Shanghai och fem timmars färd med snabbtåg från Beijing. Staden har drygt 4,5 miljoner invånare och har en yta på 4 375 kvadratkilometer.

Delegationen som besökte Trelleborg var under ledning av director Hang Yongbao för Changzhou Civil Affairs Bureau. Med på besöket var också Jiang Yanong, deputy director för Changzhou Leading Group Office for Comprehensively Deepening Reform, Liu Gang, division chief för Research Office of Changzhou Municipal People’s Government, Wang Xueming, director, Changzhou Xinbei District Civil Affairs Bureau, Huang Xiaofeng, deputy division chief vid Grassroots Regime and Community Construction Division of Changzhou Civil Affairs Bureau samt Liu Jian, director, Changzhou Welfare Lottery Management Center.

 

Delegationen från Changzhou på besök i Trelleborg

Delegationen från Changzhou på besök i Trelleborg

 

Jag började som vanligt med en presentation om Trelleborg. Berättar om vår historia, vår nutid och det som vi arbetar med samt våra framtidsutmaningar. Det blev en del frågor direkt under presentationen när jag visar cirkeldiagrammet hur våra två miljarder fördelas. Det är alltid lika intressant att få reda på hur många som arbetar i våra olika verksamheter och hur mycket pengar respektive verksamhet får.

Efter själva presentationen kom frågor. Det var allt möjligt från vårt skattesystem och hur välfärden finansieras, pensionsålder och hur vi aktiverar våra pensionärer till frågor om lotteri. Av kanske naturliga skäl hade de lite svårt att förstå att våra byar inte har ett självstyre utan att allt ansvar för hela kommunens utveckling sker centralt. Deras kommun är minst tio gånger större, både till yta och befolkningsmängd.  Vi har inte några självstyrande kommundelar, vilket tydligen är vanligare i Kina.

Vi pratade även om äldreomsorgen. Hur vi är organiserade kring äldreboenden och att folk bor kvar hemma och hur finansieringen sker. Stort fokus vid dagens besök var kring de sociala frågorna, eftersom deras huvudsakliga ansvarsområden fanns inom detta.

Tackgåvan från Changzhou

Tackgåvan från Changzhou

En reaktion på ”Lotteri och äldreomsorg på tapeten vid besöket från Changzhou

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s