En resa till Beijing – besöksvärda tempel

En resa till Beijing – besöksvärda tempel

Vid min resa till Beijing i början av oktober besökte jag tre tempel. Helt olika tempel i sin karaktär, vilket så klart var väldigt spännande.  Först ut blev Himmelns tempel och någon dag senare Lamatemplet och därefter ett tempel ägnat åt Konfucius.

 

Himmelns tempel

Himmelns tempel, eller snarare området kring templet är drygt 2,75 kvadratkilometer stort och ligger relativt centralt i Beijing. Är man så galen som jag är, så ligger det på gångavstånd från bland annat Himmelska fridens torg men det går så klart att ta tunnelbanan dit också.

Att besöka ett tempel eller tempelområde är inte som att gå till en kyrka eller kyrkogård. Tempelområdet är ett stort parkområde, med ett antal tempelbyggnader. Detta område har tre områden med tempel, altare eller byggnader. Området anlades år 1420 och användes av kommande dynastier. Templet användes för att kejsaren, himmelns son, skulle be om god skörd och bra väder.

Nu lämnar vi Himmelns tempel och går mot Jordtemplet, fortfarande inom samma tempelområde.

 

 

Lamatemplet

I slutet på 1700-talet byggdes templet. Enligt min guide byggdes templet på uppdrag av kejsaren som ville få tibetanska munkar till Beijing. Först byggdes alltså templet, sen flyttades munkar dit.  Detta buddistiska templet var aktivt fram till Kulturrevolutionen på 1960-talet och hölls stängt i drygt 20 år. Templet restaurerades och öppnades på nytt på 1980-talet.
Eftersom detta är ett aktivt tempel är det inte tillåtet att fotografera inne i själva tempelbyggnaden. Synd att inte kunna visa bild från de olika rummen, men det gäller att respektera reglerna.

 

 

Det var en upplevelse att se de olika Buddhastatyerna. Den mest spektakulära statyn är i det sista av de fyra tempelhusen. Det är en 18 meter hög staty, som är förgylld och gjord av ett enda stort stycke trä. Dess raka motsats fick följa med mig hem, en liten Buddhastaty köpt i ett buddistiskt tempel.

 

Konfucius tempel

Konfucius var en stor kinesisk tänkare och filosof som levde 551-479 f Kr. Hans tankar och värderingar har haft stort betydelse för generationer i Kina. Detta gjorde att ett tempel byggdes i hans ära år 1302. Templets yta är 22 000 kvadratmeter stort och är det näststörsta tempel i Kina till Konfucius ära. Templet är inte bara en plats för bön och hedrande av Konfucius utan området används även till skolor och har använts för kejserliga examinationer.

Förutom själva templebyggnaderna fanns även hall med stentavlor. De 198 stentavlorna har Konfucius texter, givetvis med kinesiska tecken, på både fram- och baksida. Mycket imponerade att se dessa rader av stentavlor.

Stillsamt inne i templet

Stillsamt inne i templet

2 reaktioner på ”En resa till Beijing – besöksvärda tempel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s