Röda siffror istället för röd politik

Röda siffror istället för röd politik

Trelleborgs kommun har historiskt sett haft god ekonomi. Flera år har rekordstaka bokslut presenterats för kommunfullmäktige. Vid gårdagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott kom signaler att inte heller 2016 kommer visa på positivt resultat. Det är bakgrunden till att Ulf Bingsgård, ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna och oppositionsråd för De borgerliga i Trelleborg, idag lämnat in en fråga till kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S).

” – Det är mycket oroande och beklagligt att se hur kommunens goda ekonomi fullkomligt raserats. Jag anklagades ofta för att vara allt för återhållsam, men det ska man vara när det gäller andras pengar. Förebild ska hellre vara Spara än Slösa.” säger Ulf Bingsgård (M) i en kommentar till den inlämnade frågan.

Den styrande Kvartetten verkade tidigt ge upp att få budgeten för 2015 i balans. Det budgeterade resultatet för året pekar på ett minus på 25 miljoner. Bedömningar görs att även nästa år, 2016, kommer sluta på minus. Detta drygt en månad efter att Kvartetten gjort ytterligare satsningar i Budget 2016.

”- Jag trodde Kvartetten skulle bedriva röd politik och inte driva fram röda siffror. Ekonomin är i fritt fall. Inga krafttag tas för att få budgeten i balans. Dessutom är sista chans att höja skatten för 2016 den 30 november. Men, en skattehöjning kan knappast rädda en bristfällig politisk ledning. Här behövs krafttag och ledarskap.” avslutar Ulf Bingsgård, ett oroat oppositionsråd i Trelleborgs kommun.

Svar på frågan förväntas på kommunfullmäktige nästa måndag den 23 november.

Att vara kommunstyrelsens ordförande handlar om att ta ansvar för ekonomin

Att vara kommunstyrelsens ordförande handlar om att ta ansvar för ekonomin

——

Nedan följer frågan i sin helhet

Fråga

Till Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) gällande Trelleborgs kommuns budgeterade resultat för 2015, del 3

När kommunstyrelsens arbetsutskott hade sammanträde den 22 april fick vi information om det ekonomiska läget i Trelleborgs kommun. Mycket av informationen var framåtsyftande för att ge oss en grund till kommande budgetdialog. En del av informationen handlade om hur ekonomin ser ut i år. Då var signalen ett underskott på drygt 15 miljoner.

Vi har vid fler tillfällen fått information om det ekonomiska läget för i år och signalerna är tämligen samstämmiga. Trelleborgs kommun kommer visa röda siffror för första gången någonsin i bokslutet.

När kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder den 23 september framkommer information att underskottet nu beräknas till 25 miljoner kronor. Alltså, en försämring med ytterligare 10 miljoner jämfört med första delårsrapporten. Denna information till trots har inte några krafttag tagits för att nå en budget i balans 2015.

Kommunstyrelsen hade ett ärende kring handlingsplan uppe vid sitt möte den 4 november. Ett ärende som mycket väl hade kunnat finnas med på dagordningen för kommunfullmäktigesammanträdet den 23 november. Än värre är att förslagen till åtgärder mycket väl hade kunnat yrkas på av majoriteten i samband med kommunfullmäktigemötet den 26 oktober då delårsrapport nummer två behandlades.

Vid kommunstyrelsens arbetsutskottsmöte den 18 november framkommer att inte bara 2015 kommer sluta i röda siffror utan även 2016. Inget försök görs för att försöka rädda välfärden. Som alternativ till nedskärningarna lyftes skattehöjning som alternativ, men inget händer. Istället för handlingskraft uppvisas handfallenhet.

Med bakgrund i detta vill jag ställa följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S):

  • Finns det några som helst ambitioner att få nästa års budget i balans?

Trelleborg 2015-11-19

Ulf Bingsgård (M)
Ledamot i kommunfullmäktige

 

Denna fråga har dag skickats in samt följande pressinformation har skickats ut om den.

2 reaktioner på ”Röda siffror istället för röd politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s