Verklig hållbarhet på export från Trelleborg till Kunming

Verklig hållbarhet på export från Trelleborg till KunmingEn delegation från Kunming kom på besök under eftermiddagen den 25 november till Trelleborg. Kunming är en stad i Yunnanprovisen i södra Kina. Kunming har en befolkning på drygt 6,5 miljoner invånare. Deras huvudsakliga fokus var miljöfrågor. Inledningsvis berättade jag om Trelleborgs kommun. Jag berättar om kommunens organisation, vår historia, nutid och framtida utmaningar. Därefter blev det många frågor och diskussion om hur vi arbetar med allt från miljömål till källsortering. 

 

Delegationen från Kunming på besök i Trelleborg. Med på besöket var Lise-Lotte Donnerfors som jobbar på kommunledningsförvaltningen i Rådhuset.

 
 
Delegationen från Kunming bestod var under ledning av Lu Yuzhen, Vice-Chairman of Kunming Municipal CPPCC Committee. Delegationen i övrigt bestod av Gao Zhigang, Deputy Director General of Kunming Environmental Protection Bureau, Li Wei, Division Chief of Kunming Environmental Protection Bureau Pollution Prevention Division, Zhi Guoqiang, Senior Engineer of Kunming Environmental Impact Assessment Center, Yang Zhimin, Director General of Kunming Yiliang County Environmental Protection Bureau och Du Xiaoyu, Director General of Kunming Guandu District Environmental Protection Bureau. 

Det var riktigt roligt och minst sagt en utmaning när första frågan kom ”Kan du i detalj förklara hur ni hanterar sopor?”. Så det blev till att förklara det system vi har i Trelleborg med att källsortera i två olika soptunnor, åtta fack totalt. Underströk att det vi i första hand strävar efter är att minska avfall totalt sett och därefter källsortera. Så lite som möjligt om ens något ska deponeras. Vi berättade om hur matavfallet blir till värme och förklara vår relation till SYSAV. 

Vidare informerade jag om hur vi arbetar strategiskt med våra miljömål. Hur de nationella miljömålen blir regionala mål och sedan hur de blir lokala miljömål. Vi pratade även om hur miljömålen blir verklighet. Till exempel hur fastighetsägare agerar hållbart bland annat med energieffektiviseringar. Kanske kostsammare investeringar idag som ger bättre ekonomi på längre sikt samtidigt som man tar ett miljöansvar. Det blev även en längre diskussion kring tillstånd och kontroll av miljöfarlig verksamhet. 

Kunde med stolthet berätta att Sveriges största biogasanläggning ligger i Trelleborgs kommun. Hur de arbetat med sin etablering här kopplat till den bördiga jorden. Hur man dels kan använda jorden för att odla grödor till mat och använda restprodukter till biogas, men även hur specifika grödor odlas för biogasproduktion utan att utarma jorden. 

För mig var det viktigt att lyfta fram att det är viktigt att arbeta med vad jag beskriver som Verklig hållbarhet. Man kan inte bara fokusera på den gröna hållbarheten. Det gäller att se till helheten. Det gäller att ha balans mellan ekologi, ekonomi och sociala frågor. Dessa faktorer måste gå hand i hand för en verkligt hållbar utveckling i en stad och kommun. Det är, anser jag, farligt att stirra sig blind på bara de gröna frågorna. Det är också därför Trelleborgs kommun i sin vision pratar om ”en långsiktigt hållbar tillväxt”. 

I Trelleborg har vi arbetat för att skapa en verkligt hållbar kommun under en längre tid. Det är därför roligt att dessa tankar nu kan exporteras. 

Vackert broderad duk från Kunming. Traditionellt broderi av en av Kinas etniska minoriteter, yi.

En reaktion på ”Verklig hållbarhet på export från Trelleborg till Kunming

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s