Hamnverksamhet i fokus vid besök från Chongqing 

Hamnverksamhet i fokus vid besök från Chongqing
Idag hade jag två bokade besök från olika städer i Kina. Olika städer och olika fokus för besöket.
Delegationen som besökte från Chongqing hade sitt huvudsakliga fokus på Trelleborgs hamn och vår hamnverksamhet. Chongqing är en stadskommun i de centrala delarna av Kina och har en befolkning på drygt 30 miljoner invånare, men den centrala delen av stadens befolkning är 7,5 miljoner invånare. Stadskommunens yta är drygt 82 400 kvadratkilometer. Staden ligger belägen vid Jialingfloden, där den möter Yangtzefloden. Rent administrativt är Chongqing en stadskommun direkt underställd centralregeringen i Beijing.

 

Hela delegationen från Chongqing på plats i Rådhuset i Trelleborg

Delegationen från Chongqing bestod av Zhong Yun, dekan vid Chongqing Communications Planning Survey &Design Institute, Yu Jing, chef för Chongqing Gangjiu Port Co. Ltd. , Liu Xiaojun, biträdande chef för Chongqing Gangjiu Port Co. Ltd. , Liu Jianguo, biträdande chefsingenjör, Chongqing Communications Planning Survey & Design Institute samt Wang Chengzhi, association professor vid College of River and Ocean Engineering, Chongqing Jiaotong University.
Efter den inledande presentationen om Trelleborg och vår nutid, historia och framtid kom många frågor kring vår hamnverksamhet. De hade så klart stor kunskap om hamnverksamhet även om deras kunskaper bygger på flodtransporter. Stor diskussion bröt ut i gruppen när jag berättade om att Trelleborgs hamns godsvolym är på 10-11 miljoner i år. Än mer imponerade var de av att vår utbyggda hamn kan ta emot 17 miljoner ton.
Intressant var att det går godståg flera gånger i veckan från Chongqing till Hamburg. En tur på 15-20 dagar. De lyfte upp att tågen går fulla med elektronik från Kina men nästan tomma från Europa. Detta är så klart inte bra. Dessutom lyftes upp att Kina är en växande ekonomi som skulle kunna importera mer från Europa, exempelvis mat, men priserna är för höga.

 

Gåva från Chongqing

En reaktion på ”Hamnverksamhet i fokus vid besök från Chongqing 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s