Vem styr egentligen kommunen? En fråga från mig.

Vem styr egentligen kommunen?
En fråga från mig.

 

Pressmeddelande skickat den 28 januari 

I Trelleborgs Allehanda den 19 december 2015 ger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) uttryck för en märklig inställning gällande att leda Trelleborgs kommun. Om han inte är felciterad menar han att politikerna inte ska ifrågasätta tjänstemännens bedömningar.

” – Jag är mycket förvånad över detta uttalande. Trelleborgs kommun är en politiskt styrd organisation. Det är politikens uppgift och skyldighet att ifrågasätta och avväga olika intressen mot varandra och slutligen fatta det bästa beslutet. Inte fly ansvar.” säger Ulf Bingsgård, ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna och oppositionsråd för De borgerliga i Trelleborg som idag lämnar in en fråga till kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S). 

Bakgrunden till uttalandet kommer från att fredagen den 18 december informerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inbjudna politiker och tjänstemän sina iakttagelser och slutsatser om hur Trelleborgs kommun hanterade mottagandet av ensamkommande flyktingar under hösten.

” – Iakttagelserna från MSB är de samma som vi påtalat. Det bristfälliga ansvarstagandet från de höga politikerna. Otydligheten, osynligheten och avsaknad av stöd i denna svåra situation från ledande politiker påpekas. Vi kan bara instämma i denna kritik. Nu måste de ansvariga politikerna börja ta sitt ansvar och inte gömma sig bakom tjänstemännen” avslutar Ulf Bingsgård, ett oroat oppositionsråd i Trelleborgs kommun.

Svar på frågan förväntas på kommunfullmäktige nästa måndag den 1 februari.

——

Nedan följer frågan i sin helhet

Fråga
Till Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) gällande ansvarstagande och beslutsfattande

Fredagen den 18 december informerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för inbjudna politiker och tjänstemän om sina iakttagelser och slutsatser om hur Trelleborgs kommun hanterade mottagandet av ensamkommande flyktingar.

Informationen innehöll en del beröm kring hur kommunens personal agerat.

Samma kritik som framfördes från MSB har framförts från oss vid upprepade tillfällen, nämligen det bristfällande politiska ansvarstagandet och ledarskapet. Deras dokument ”Observationer och lärdomar” bifogar jag denna fråga.

Som kommentar till detta sa kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) i Trelleborgs Allehanda den 19 december ”- Jag menar att det är ju tjänstemännen som är professionella i de här frågorna. Ska vi sätta oss över deras bedömningar?”.

I min värld är det just det som politiskt ledarskap handlar om.

Politikerna ska fatta beslut, väga samman olika tjänstemäns inspel och sakkunskaper. Intressant är att vid flertalet tillfällen har tjänstemän och politiker signalerat att läget i Trelleborg varit så allvarligt och ovanligt att det borde föranleda att krisledningsnämnden kallats in. Då detta inte gjorts så kan ingen annan tolkning göras annat än höstens flyktingsituation i Trelleborg var ordinarie verksamhet.

 

Min fråga till kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S):

– anser du, med anledning av ovanstående, att tjänstemäns beslut och ställningstaganden inte ska ifrågasättas av politiker?

 

Trelleborg 2016-01-27

Ulf Bingsgård (M)
Ledamot i kommunfullmäktige

 

En reaktion på ”Vem styr egentligen kommunen? En fråga från mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s