Ulf i Almedalen med fokus på demokrati och inflytande

Ulf i Almedalen med fokus på demokrati och inflytande

 

Första gången jag åkte till Visby och Almedalen var 2004. Mitt uppdrag var då att spana. Se vad den där politikerveckan var för något och om det kunde vara en arena för min dåvarande arbetsgivare att synas på. Jag spanade och gillade vad jag såg.

Årets efter höll vi seminarium. Det var en paneldebatt kring bostadsfrågor med fokus på studentbostäder. Vill framhålla att en av paneldeltagarna var Ardalan Shekarabi, då ordförande för SSU, idag landets civilminister. Valåret 2006 ville inte min arbetsgivare vara med och synas, men jag var på plats för att bevaka den bostadspolitiska debatten ur ett studentbostadsperspektiv.

För mig var det naturligt att Trelleborgs kommun skulle vara med på denna nationella påverksansarenan. Vårt nytänkande och annorlunda sätt att arbete med arbetsmarknadsfrågor förtjänar att höras om bortom kommungränsen. Vi äger Sveriges andra största hamn och en viktig hamn för inte bara Sverige utan även för Europa. Vi måste vara där den politiska agendan sätts och påverkas. Om vi inte är där talar ingen för oss, om oss.

I år kommer jag delta vid två panelsamtal. Båda är kopplade till mitt uppdrag i beredningen för demokratifrågor på Sveriges Kommuner och Landsting SKL. Ett uppdrag jag inte kunnat inneha utan mina kommunala och regionala uppdrag och erfarenheter.

 

Första samtalet sker måndagen den 4 juli kl 8.00-9.00Tillgänglighetsarenan. Rubriken är Ett samhälle byggt för mig? Frågor som lyfts och ska debatteras är vad är tillgänglighet och hur god är tillgängligheten i Sverige. Har diskrimineringslagsändringarna haft någon effekt? Behövs mer lagstiftning på området?

Mer information finns här.

 

Andra samtalet jag ska vara med i är tisdagen den 5 juli kl 16.30-17.30  på Kronstallgränd 4 i Nowas och Resumés trädgård. Seminariets rubrik är Medborgardialog – vem är den till för egentligen? Det blir diskussioner kring medborgardialog och hur dessa på bästa sätt kan användas för utveckla sin kommun eller region.

Jag kommer lyfta fram de goda exempel vi har från Trelleborg med Barn och unga i samhällsplaneringen inför ombyggnationen av Trelleborg Centralstation och vårt innovativa arbete med Ungdomsforum. Kommer även försöka lyfta in hur vi arbetade med den fördjupade översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 med dialogmöten och Kuben. Med lite tur lyckas jag klämma in Pubkväll med kommunalrådet också. 

Mer om hela seminariet finns här.

Seminariet sänds via webben på tvalmedalen.se

 

Övrigt som finns inbokat i kalendern är

Liberalernas dag den 3 juli

Invigningen av Öresundshuset

Mingel:

 • Växjö kommun
 • Intellecta Corporate
 • Almega
 • Aspekta
 • Svensk Byggnäring
 • 50/50-klubben

 

Centerpartiets dag den 4 juli

Kinadagen på Campus Gotland, en hel dag fylld med intressanta föreläsningar kring Kina

Mingel:

 • Tillgänglighetsmingel
 • Svensk-Tyska handelskammaren
 • Maritima mötesplatsens mingel

 

Socialdemokraternas dag den 5 juli

Trelleborgs kommun håller sina föredrag

Mingel:

 • SKL
 • FTI 
 • Fastighetsägarna Sverige
 • Offentliga affärer
 • Industrimingel

 

Kristdemokraternas dag den 6 juli

 

Sverigedemokraternas dag den 7 juli

Moderaternas ekonomiskpolitiska seminarium

Reser hem

 

Med mer än 3 600 olika programpunkter tvivlar jag inte på att jag kommer ha fullt upp. Det blir nog som tidigare år att jag håller vakande ögon på allt som kretsar kring demokrati, inflytande, samhällsutveckling, samhällsbyggnad, arbetsmarknadspolitik, infrastruktur, klimat, civilsamhället, EU, Europapolitik, miljö, hållbarhet, näringslivsfrågor och allt annat spännande.

 

En reaktion på ”Ulf i Almedalen med fokus på demokrati och inflytande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s