Trelleborgen – en del av mig

Trelleborgen – en del av mig

 

Året var 1992. Jag var ju bara sexton år gammal. Det bjöds in till ett möte i aulan på Söderslättsgymnasiet. Det handlade om något som sas vara unikt. Det fanns fyra trelleborgar i världen och nu hade man hittat den femte. De tidigare fyra låg i Danmark, men nu hade den femte av kung Harald Blåtands trelleborgar hittats. Den fanns inte i gamla Danmark utan i Skåne, Sverige, Trelleborg. Efter år av spekulationer blev det självklart. Nu vet vi var stadens vagga låg. Vi hade äntligen fått reda på varför Trelleborg hette Trelleborg, här hade en trelleborg legat en gång i tiden. Det var inte en stad från medeltiden, utan en boplats från vikingatiden vi hade att göra med. Det handlade inte längre om en stad som av någon märklig anledning hade haft en borg för trälar eller tre lejon – det var en trelleborg som fanns här och gav oss vårt namn.

Jag var med och kämpade för att övertyga våra politiker om att Trelleborgen var värd att byggas upp. Det kunde bli en underbar turistattraktion, om det gjordes på rätta sättet. Vi i Föreningen trelleborgen i Trelleborg kämpade på. Vi skrev insändare och levererande in inlagor i de politiska processerna. Det var då jag lärde mig om hur det är att lobba i den politiska världen. Så många möten vi hade. Så mycket jobb som vi la ner. Det visar verkligen kraften i det engagemang som civilsamhället kan uppbåda.

Alla kommuner kämpar med näbbar och klor för att hitta DET unika som ger turister och andra att besöka just deras stad eller kommun. Trelleborg har fått två unika besöksmål, men lyckas ändå misshandla båda lika mycket genom orealistiska drömmar och oförmåga att finna vad som gör att besöksmålet just är ett besöksmål. Tråkigt för både Trelleborgen och Smygehuk. Egentligen är det så enkelt att det är pinsamt att man inte lyckat. Tror tyvärr det är allt för mycket Jante och avundsjuka som ligger bakom och blockerar det som skulle kunna ge kommunen return on investment flera gånger om. Tyvärr saknas det självförtroendet och självinsikten om vilka fantastiska möjligheter vi verkligen har. Man måste våga satsa på vissa dragande varumärken för att helheten ska lyftas. Trelleborgs kommun har två givna besöksmål och dessa ska synliggöras överallt. Det fina i kråksången är att de inte konkurrerar med varandra utan kompletterar varandra. Vi har

Allt mitt politiska och samhällsengagemang kommer från Trelleborgen. I all sin grovhet lärde jag mig allt där och då. Sen har mina tekniker förbättrats och förfinats kring hur man ska arbeta för att få politiken att förstå hur bra saker och ting kan vara. I och för sig är det inte bara politiken i Trelleborg som ska förstå det unika med Trelleborgen. Våra företagare är långt ifrån att inse vikingarnas värde. Trelleborgen invigdes i mitten av 1990-talet. Har något bageri haft en vikingabulle i sitt sortiment? Har någon restaurang någon gång någonsin serverat en vikingameny? Finns det något företag i Trelleborg som på något sätt visar att Trelleborg är en stad med tusenåriga anor?

Den som kommer med bevis på att något företag i Trelleborg på något sätt idag använder sig av vikingar till följd av Trelleborgen och stadens genuina historiska arv kommer få 500 kronor av mig. Cash. I handen. Jag lär inte bli fattig på detta!

Under fredagen hade vi Vikingavigseln på Trelleborgen. Jag är väldigt glad över att vi har kunnat hålla denna fantastiska tradition vid liv. En vigselakt som utformats av mig och borgfrun YlvaKristina Ekelund. Vikingatida texter invävt i dagens borgerliga vigsel gör att detta är en helt unik vigselakt som inte finns att skåda eller uppleva någon annan stans i vårt land.

 

Foto: Susanne Nilsson, Trelleborgs kommun

 

När jag vandrade omkring i dag på Trelleborgen var det underbart. Det prats engelska och skandinaviska om vartannat. Det är en marknad och mysigheter. Det är vad som alla vill ha och önskar – en fajt mellan duktiga krigare.   Trelleborgen är en tummelplats för vikingar, personer med vikingaintresse och alla andra. Hantverk och vikingar som fajtas blandas om vartannat och alla verkar njuta av det.

 

Trelleborgen är en guldgruva för Trelleborgs kommun. Vi kan verkligen skapa något unikt här – OM vi vill. Om vi är beredda att satsa och prioritera. Om vi vågar lägga prestige åt sidan och kanske inse samma sak som en opolitisk sjuttonårig kille en gång i världen insåg. Detta är chansen för Trelleborg att hamna på världskartan.

 

Släpp sargen. Kom in i spelet. Se till att världen kommer till Trelleborg och Trelleborgen!

 

Våga ta steget och satsa på Trelleborgen i Trelleborg

Våga ta steget och satsa på Trelleborgen i Trelleborg

Foto: Susanne Nilsson, Trelleborgs kommun

 

3 reaktioner på ”Trelleborgen – en del av mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s