Låt kartan återspegla verkligheten 

Låt kartan återspegla verkligheten 

Idag lämnar jag in en motion i syfte att få arbetet i kommunfullmäktige att stämma överens med hur vi verkligen jobbar. 

I debatter som uppstår kan replik begäras. Innevarande mandatperiod har detta blivit vanligare. Det är bra. Det utvecklar den lokala demokratiska debatten och det blir lite mer schwung i mötena.

Det som blivit ett accepterat förfarande, i strid mot vår arbetsordning, är att en replik begärs på ett anförande och svar ges. Efter svaret har oftast replik begärts och tillåtits. Likaså svar på repliken och därefter har replikskiftet varit avslutat. 

Egentligen ska bara replik och svar ges, alltså ett replikskifte. Kloka mötesordföranden har låtit fullmäktige utveckla sin debattform. Nu tycker jag att vi ska föra in hur vi verkligen arbetar i arbetsordningen, anpassa kartan efter verkligheten och inte tvärtom.

…….. 

Motion

Rätt till replik på rätt sätt

Debatterna i kommunfullmäktige är oftast roliga och spänstiga. De får än mer spänst då det begärs replik och denna besvaras. Enligt vår egen arbetsordning är det just bara så det ska vara, en replik och ett genmäle på den. Däremot har ordförande på ett förtjänstfullt sätt tillåtit svarsreplik och avslutande genmäle. 

 Detta föranleder oss att fundera på, vad är det egentligen som ska gälla? Kartan eller verkligheten? Verkligheten tycker jag har givit kommunfullmäktiges sammanträde ett lyft och bör stå i vår arbetsordning. Det vill säga att en ledamot kan begära replik på ett anförande. På repliken ges svar och på svaret kan svarsreplik begäras. Replikskiftet avslutas med ett avslutande genmäle. Replikerna och svaren ska vara begränsade till en minut. 

Jag yrkar:

 • att kommunfullmäktige justerar arbetsordningen så den tillåter replikskiftet enligt principen ”replik-svar- avslutande replik-avslutande svar”.

 • att replikskiftena i kommunfullmäktige ska begränsas till en (1) minut per inlägg.
Trelleborg 2016-08-08

 

Ulf Bingsgård (M)

Ledamot i kommunfullmäktige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s