Stor nyfikenhet vid dagens besök från Kina

Stor nyfikenhet vid dagens besök från Kina

 

Jag fick information innan besökarna kom att de hade ont om tid och tolken bad mig snabba på min presentation. Normalt sett brukar ett besök ta en timme, min presentation och deras frågor. Nu skulle allt göras på ca 40 minuter. Inget är omöjligt, så jag körde ett högt tempo genom hela presentationen. En klar fördel att tolken varit här tidigare och han hade haft möjlighet att förbereda sig inför denna träff.

Besöket kom från Libo i Guizhou, en provins i sydvästra Kina. Provinsen har 35 miljoner invånare och Libo har en befolkning på 150 000 invånare. Ett område med vacker natur och områden med UNESCO-skydd. Turism är en viktig näring i området. Drygt hälften av prefekturens BNP härrör sig från turistnäringen.

Delegationen var under ledning av borgmästare Ye Lin, LIBO County People’s Government. I delegation fanns även Pan Shengjun, Deputy Director of LIBO County World Heritage Bureau, Pan xingFa, Director of LIBO County Tourism Bureau, Mo Xingmin, Director of LIBO County Environmental Protection Bureau, Wei Hongwei, Deputy Director of LIBO County Forestry Bureau samt He Yanchao, Director of LIBO County Government Office.

Delegationen från Libo utanför Rådhuset i Trelleborg

Delegationen från Libo utanför Rådhuset i Trelleborg

 

Efter det att jag presenterat Trelleborgs kommuns organisation, vision och framtidsutmaningar på rekordtid öppnades det upp för frågor. Många frågor blev det. Allt från frågor kring turism, näringsliv och destinationsutveckling till tekniska lösningar för avfall och avloppsvatten. Vi hade diskussion kring löner, löneläge, pensioner, ansvar för sjukvården och dess finansiering samt hälsofrågor. Vilka regler som finns kring att skydda naturen och vi sätter dit de som orsakar skogsbränder. De ville också veta hur många poliser vi har i Trelleborg. Samtidigt som jag svarar  på frågor försöker jag förklara att vissa frågor är lokala, andra är regionala och vissa nationella. De passade på att berätta att de tycker att deras sätt att styra på är bättre än det demokratiska och hänvisade till den pågående presidentvalskampanjen i USA. Jag slog ändå ett slag för demokratin.

Sammanlagt pågick träffen i mer än en timme, så jag hoppas de fick svar på alla sina frågor men hann till sitt nästa ställe i tid också. Uppfattade att nästa stad på listan att besöka var Odense.

En reaktion på ”Stor nyfikenhet vid dagens besök från Kina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s