Skånsk eller kinesisk sjukvård – vilken form är bäst?

Skånsk eller kinesisk sjukvård – vilken form är bäst?

Under fredagen fick jag besök från Shanghai Medical Association. Nog första gången jag haft en delegation där det var fler kvinnor än män i delegationen.

Visst kändes det som en utmaning att försöka övertyga delegationen med att Trelleborgs befolkning på 43 727 invånare är en relativt stor stad. Jämfört med Shanghais 25 miljoner invånare ligger vi lite efter. Med tanke på hur Shanghais skyline ser ut, så kanske inte heller planerna på Sjöstaden imponerar. Fast, de var inte här för att bli imponerade utan för att bli informerade om våra hälso- och sjukvårdsfrågor.

Delegationen var under ledning av Zhang Chen som var vice generalsekreterare vid Shanghai Medical Association (SMA) och Director, Science and Technology Assessment Department vid SMA. Med sig hade hon Feng Ying, Director vid Educational department vid SMA, Ning Yan, Deputy Director vid Medical Adademic Conferences Management and Continuing Medical Education Department vid SMA, Xu Benming som är Director vid General Office, Joint Management Office of SMA, Zhou Qun, Deputy Director vid Medical Identification Center, SMA samt Xu Ying, Deputy Director vid Organization Department vid Shanghai Medical Association.

Delegationen från Shanghai Medical Association

Delegationen från Shanghai Medical Association

 

Efter en genomgång av Trelleborgs kommuns organisation, vision och framtidsutmaningar öppnades det upp för diskussion. Tur att jag har erfarenhet från både universitetsvärlden och Region Skåne, för det behövdes för att förklara utbildningssystemet kring läkare och sjukhuspersonal samt var gränserna är mellan det kommunala ansvaret och regionens ansvar för vård. Förklarade att vi har sjukhus och vårdcentralen och vid vilka tillfällen kommunen har vårdansvar.

De verkade dock inte helt övertygade om att vår organisationsmodell var den bästa. Varför kan inte kommunen ha inflytande över sjukvården? Intressant fråga, men jag valde att bara förklara att så är vårt system. Vi har kommuner, regioner/landsting och staten och olika parter har olika ansvar. Verkar som kommunen har betydligt större inflytande över sjukvården och dess organisation i Kina.

 

Dagens tackgåva

Dagens tackgåva

 

Det var faktiskt roligt att kunna skryta med att vi har en del av universitetsutbildningen från Lunds universitet i Trelleborg. Klart stolt, även om merparten av utbildningen sker i Lund och Malmö.

En reaktion på ”Skånsk eller kinesisk sjukvård – vilken form är bäst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s