Berättelsen om Caroline

Berättelsen om Caroline

Året är 1963 och Kennedy har precis blivit skjuten. Caroline är en 49-årig afroamerikansk ensamstående trebarnsmamma som jobbar som hembiträde åt en vit judisk familj i Louisiana. I familjen hon jobbar för finns en son, Noah, fadern och styvmodern. Caroline är en väldigt bestämd och rätt otrevlig person som mest vill sköta sitt. Hon trivs rätt bra i familjens källare med tvättmaskinen, torktumlaren och sin radio.

Noah har fattat tycke för henne och ser henne som sin vän. Caroline tar ingen större notis av honom eller visar några moderliga känslor.

Noah har dessutom en ovana att lämna växelpengar i sina fickor, vilka Caroline plockar ut och lägger i en kopp. Noahs styvmor retar sig på pojken slarvighet och beslutar att Caroline ska få pengarna hon hittar. Motvilligt går Caroline med på detta. Hon ser det som att hon tar Noahs pengar. Styvmodern står på sig. Hennes förhoppning är att detta ska lära Noah sparsamhet. Det leder snarare till det omvända. Noah lämnar medvetet pengar så att hans pengar kan gå till de som behöver det bättre – Caroline och hennes tre barn.

Omfördelningen funkar bra så länge det bara är några cent och Noah gör det medvetet. En dag glömmer han 20 dollar.

Musikalen Caroline, or change på Playhouse Theatre

 

Det sceniska

Detta är en musikal som har en fast scenografi. Det gör inte så mycket eftersom nästan allt utspelar sig i familjens hem. Antingen i källaren, Noahs rum eller på bottenvåningen.

Kul är att Carolines bästa arbetsverktyg – tvättmaskinen, torktumlaren och radion – levandegörs av personer som sjunger sitt budskap.

UB UB UB UB UB UB

Scenen redo, dock har statyn endast en symbolisk roll i musikalen 

 

Framträdande och sång

Caroline, or change är en musikal i RnB, Blues och lite gospel stil. Bra sångframträdande av alla men ändå ingen låt som fastnar eller sticker ut. Nästan ingen talad dialog utan allt sjungs. Dessutom har de väldigt bra sångröster.

En bra helhet med andra ord.

UB UB UB UB UB UB

 

Sammanfattande omdöme

Caroline, or change är en välsjungen musikal. Trots det är det ingen sång eller framträdande som fastnar. Fastän den pågår i 2 1/2 timme känner jag inte att vi kommer någon stans. Inte heller känner jag att jag förstår musikalens titel.

Det finns underhållande delar i musikalen. Ingen riktig hjälte/hjältinna eller handling som berör. Vi tas från början till slut, men inte så mycket mer än det.

UB UB UB UB UB UB

Ensemblen får sina välförtjänta applåder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s