Rotary är möten mellan människor

Rotary är möten mellan människor

Jag vet inte riktigt varför jag ställde samman informationen kring när klubbarna i vårt distrikt har sina ordinarie träffar. Gissar att det var en nyfikenhet i grunden som lockade mig att försöka ta reda på när vi träffas.

Rotary är världens största nätverk av samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund. Det är så klart intressant att ta reda på när vi väljer att träffas. I alla fall tyckte jag det.
När jag gjorde denna enkla sammanställning kan jag konstatera att vi gillar att träffas i början av veckan. Vårt distrikt består av 59 klubbar från Trelleborg i söder till Höganäs i norr och Kivik i öster. Mer än hälften av klubbarna har haft sina möten när två av arbetsveckans fem dagar är avverkade. Måndagen är helt klart den mest populära veckodagen för möten i Rotary i vårt distrikt. Lunch är det som är mest vanligt att vi träffas över. 64 % av klubbarnas möten är lunchmöten.

Sammanställning över när de olika klubbarna i distriktet har sina ordinarie mötestider

Är detta viktigt? Ja, kanske är det så. Jag tror att det är viktigt att vi tänker på när vi träffas och också var vi har våra möten.

Tidpunkten är viktigt när man tänker på hur lång tid den vanliga yrkesverksamma personen har till olika saker idag. Ett lunchmöte kräver nästan två timmars frånvaro från jobbet, mitt på dagen. Om jag är på affärsresa är det kanske mest sannolikt att jag är det någon gång tisdag-torsdag. Jag kan nog tänka mig att besöka en Rotaryklubb, men är jag beredd att göra det över en lunch? Kanske mer troligt att jag gör det på kvällen, men vart ska jag ta även i Skåne om jag är här på affärsresa en onsdag?

Jag är helt övertygad om att val av plats för våra träffar också är av vikt. Det skickar två helt olika signaler om vad Rotary är om man träffas på den lokala pizzerian eller om träffen är på stans finaste dyraste restaurang. Full förståelse för att det finns anledningar till att man är där man är med sina möten. Det är inte det lättaste att hitta bra ställen för oss att mötas på.
Vi är världens största yrkesnätverk. Vi vill gärna växa, bli fler som är medlemmar och bidrar till att nätverket växer sig starkt. Den generella trenden pekar åt andra hållet. Antalet rotarianer och klubbar minskar och medelålder höjs.

Har vi optimerat oss eller lever vi kvar i en slentrian? Jag tror att varje klubb mår bra av att fundera kring det som man inte får prata om. Fundera kring vilken tid, vilken dag, vilken plats som är den bästa för klubben att mötas på. Affärsnätverken blir bara fler och fler. Hur ser vi till att vårt nätverk är det mest relevanta? Hur säkerställer vi att vi är det mest relevanta yrkesnätverk av samhällsengagerade personer i västra Skåne, på Söderslätt och på Österlen?
Världen förändras och vi med den.

Syftet med denna text var inte att ge svaren. Det var att ge inspiration till att ställa frågor. Frågor som leder fram till svar som utvecklar din klubb.

 

 

Denna text publicerades i Guvernörens Månadsbok, december 2018.
Publiceringsdatum 2018-12-17.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s