Mycket bra Matilda

Mycket bra Matilda

Matilda är musikalen om det oönskade underbarnet. Oönskad av sina föräldrar eftersom fadern ville ha en pojke och modern ville hellre ha kvar sin danskarriär. Ingen av dem verkar vilja ha Matilda utan hyllar hennes smådumme äldre bror.

Väl i skolan möter Matilda någon som uppskattar hennes begåvning, fröken Honey. Men skolans rektor, Agatha, engelsk mästare i slägga som ogillar alla barn ogillar även hon Matilda.

En ganska klassisk musikal där det onda och det goda kämpar mot varandra. Det onda tar sig några olika uttryck, både fiktivt i Matildas saga och verkligt genom hur Matilda blir behandlad av både sin familj och av rektor Agatha. Men den snusförnuftiga Matilda är sannerligen musikalens hjältinna och allt blir bra till slut.

 

Det sceniska

Detta är en berättelse om ord. En berättelse om böcker och läsande. Detta har fångats på ett väldigt bra sätt. Ett genomgående tema på scen är alla böcker. Snyggt och konsekvent använt i hela musikalen. Allt blev på något sätt som i böckernas värld, även om det något som hände i verkliga livet. Exempelvis trollades fröken Honeys hem fram ut en bok och likaså Matilda rum.

UB  UB  UB  UB  UB  UB  

Sång och framträdande

För några år sedan såg jag Matilda i London, på West End. Det är för mig svårt att inte dra paralleller till den uppsättningen.

Skådespelande barn i London är otroligt duktiga. De spelar så bra att det inte märks att de spelar. I Sverige är de rätt så bra, men inte alla håller hög kvalitet. Skådespelandet är något lättare för dem att hantera än sången. Tycker att man väljer lite för pipiga röster för att det alla gånger ska bli bra och njutbart. Extra roligt blir det när en ung skådespelare pendlar under en och samma replik mellan vanlig skånska, lundensisk skånska och rikssvenska. Vår Matilda var dessutom danska, så det blev ännu en variabel att hantera.

På tal om sången så funkade inte den alla gånger. Även om det var en bra översättning så gick vissa finurligheter om intet och tempot tappades i översättningen.

Jag upplevde att de äldre eleverna på Matildas skola fick större utrymme och var betydligt elakare på Malmö Opera än i London. Kan också vara en minnesfråga. Dock var rektor Agatha Trunchball minst lika otrevlig här som där. Men också den bäst spelade rollen.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

Avslutande omdöme

Musikalen är bra. Bra musik, bra sånger och väl spelad. Tyvärr så hänger inte språket med alla gånger. För att få sagt det som kan sägas med få engelska ord, så har fler svenska behövts. Inte alltid som det funkar utan det blir sluddrigt.

Snyggt att använda böcker så genomgående i alla dekor. Vissa lösningar var riktigt fiffiga och därmed snygga.

Bra, trevlig och underhållande. Det skrattas och det pirrar till i magen av oro för vad som ska hända. En bra musikal helt enkelt.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

 

 

En reaktion på ”Mycket bra Matilda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s